10.4.2025

Asunnottomuuden tukitarve kasvaa – alkuvuoden verkkoyhteydenotot lisääntyivät merkittävästi

Blogit

Sininauhasäätiön AIMO-toiminnossa palvellaan asunnottomia ja asunnon menettämisen uhan alla olevia ihmisiä. Arjessa apua kaipaaville tarjotaan ohjausta, neuvontaa ja tukea. Viime vuonna asunnottomien määrä kasvoi, ja nyt yhteydenotot myös AIMO-toimintoon ovat lisääntyneet merkittävästi. Huolestuttavaa on, että yhteydenottajissa näkyvät nyt myös uudet asunnottomuusuhan alla olevat asiakasryhmät.

Aiemmin AIMO-toimintoon yhteyttä ottaneet ovat olleet pääosin pitkäaikaisasunnottomia ja/tai päihde- ja mielenterveyshaasteiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Muuttunut yhteiskunta on kuitenkin tehnyt asunnottomien ja asunnottomuusuhan alla olevien ihmisten tilanteista yhä monimuotoisempia. Nyt yhteydenotoissa näkyvät myös pienituloiset perheet ja kotitaloudet​, yksinhuoltajat​, työttömät​, opiskelijat​, maahanmuuttaneet, eläkeläiset sekä ​erityisryhmät. Lisäksi saamme yhä enemmän yhteydenottoja suoraan vankiloista ja läheisiltä, jotka ovat huolissaan omaistensa tilanteista.

Hyvinvointialueiden palvelusopimusleikkaukset heijastuvat AIMO-toimintoon – Kulu vai koti?

Pitkäaikaisasunnottomien ja vaikeasti asutettavien henkilöiden integroiminen normaaliin asuntokantaan harvemmin onnistuu ilman asumisen polku -ajattelua: Asumisyksikkö – Kotiin vietävä tuki – AIMO – Itsenäinen asuminen. Yleensä asiakas ei ole asumisyksikköasumisen jälkeen valmis siirtymään suoraan kevyen tuen tai itsenäisen asumisen piiriin, vaan tarvitsee ainakin aluksi intensiivisempää tukea asumisen onnistumiseksi

Hyvinvointialueiden taloudellisen tilanteen ja palveluiden leikkauksien vuoksi yhä useampi yhteydenottaja tarvitsee enemmän tukea, kuin AIMO-toiminnon periaatteiden mukaisella työllä voidaan tarjota. Täytyy muistaa, että hyvinvointialueilla on lakisääteisiä palveluita, joita kolmannen sektorin toimijat eivät voi tuottaa.

Hyvinvointialueiden kotiin vietävän tuen ja asumispalveluyksiköiden palvelusopimuksiin tehtyjen leikkausten seurauksena yhteydenottajien tuen tarve on lisääntynyt.

Sininauhasäätiö- konsernin teettämästä kustannusvaikuttavuusselvityksestä käy selvästi ilmi, että asunnottomuus kuormittaa yhteiskuntaamme ja arjen palveluitamme enemmän, kuin tarpeelliseen tukeen panostaminen. Asunnottomuuden poistaminen ei onnistu ilman tarvittavia investointeja tukipalveluihin.

AIMO-toiminto tähtää kohti itsenäistä asumista

Sen lisäksi, että tapaamme jalkautuvan toimintamme asiakkaita kertaluontoisesti ja pidemmän aikaa rinnalla kulkien, vahvistamme hajasijoitetuissa asunnoissa asuvien asiakkaiden asumistaitoja ja toimimme siirtymävaiheen tukena jatkoasumisessa. Työskentelemme hajasijoitettujen asukkaiden kanssa kehittääksemme heidän asumisvalmiuksiaan itsenäiseen asumiseen. Näin vapautuu myös tilaa uusille hajasijoitetuille asukkaille osallistua valmentavaan työskentelyyn.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ja tulevaisuuden näkymä onnistuneesta itsenäisestä asumisesta eivät perustu vain siihen, että opitaan täyttämään itsenäisesti Kelan hakemukset, maksamaan vuokra ajallaan tai pitämään asunto siistinä. Hyvinvointiin vaikuttavat merkittävästi osallisuuden kokemukset, joita kartoitetaan työskentelyn aikana yhdessä asiakkaan kanssa. Esimerkiksi työ ja opiskelu liittyvät vahvasti osallisuuden kokemukseen ja hyvinvointiin. Viime vuoden lopulla aloitimme AIMO-toiminnossa työ- ja vertaistoiminnan kehittämisen yhteistyössä Verstas-hankkeen kanssa, ja olemme edistyneet tässä työssä merkittävästi.

Yhteydenotot ovat selvästi lisääntyneet

Osasimme odottaa, että viime vuonna alkaneet sosiaaliturvan leikkaukset tulisivat vaikuttamaan ihmisten tuen tarpeeseen ja lisäämään asunnottomuuteen liittyvien yhteydenottojen määrää. Uskomme, että tuen tarve ja yhteydenotot lisääntyvät myös vuonna 2025.

Vuonna 2024 AIMO-toimintoon tuli yhteydenottoja asunnottomuuteen liittyvän tuen ja avun tarpeesta yhteensä 128 kappaletta. Lisäksi suoraan henkilökunnalle tulleita yhteydenottoja kirjattiin yli 60 kappaletta. Pelkästään vuoden 2025 tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana verkkoyhteydenottoja on tullut jo 68 kappaletta, minkä lisäksi kymmeniä yhteydenottoja on tullut suoraan henkilökunnalle.

Yhteydenottoja on siis jo nyt tullut puolet edellisvuoden kokonaismäärästä, ja jos tahti jatkuu tällaisena, yhteydenotot tulevat tänä vuonna kokonaisuudessaan jopa kaksinkertaistumaan vuoteen 2024 verrattuna.

Yhteydenottoja tulee ympäri Suomea, mutta ennen kaikkea pääkaupunkiseudulta. Yhteydenottojen kasvun vuoksi olemme tilanteessa, jossa emme pysty antamaan kaikille yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ulkopuoliset yhteydenottajat ohjaamme suoraan hyvinvointialueiden sosiaalityön piiriin.

Toivomme AIMO-toiminnossa, että rahoituksemme jatkuu ensi vuonna ilman suurempia leikkauksia, ettei kykymme vastata lisääntyneisiin yhteydenottojen määriin ja tuen tarpeeseen heikenny entisestään. Haluamme säilyttää optimistisen asenteen sekä AIMO-toiminnon että yhteiskunnan suhteen, ja katsoa tulevaisuuteen. Päivitämme yhteydenottojen tilannetta viimeistään vuoden päästä, ja toivomme, että tilanne näyttää silloin jo paremmalta.

Anni Salmela

Aimo – Asumisen tuki ja neuvonta
Asumisen kehittämisen päällikkö
040 707 1501

Lue lisää

Verstas-hanke tarjoaa mielekästä tekemistä ja tukee osallisuutta

Sininauhasäätiön Verstas-hankkeessa asunnottomuuden kokemukset tai mielenterveyden haasteet eivät estä osallistumista suunnitelmalliseen työhön kuntoutumiseen. Merkityksellinen työnteko ja osallisuuden tunne tukevat kuntoutumista ja avaavat polkuja työelämään.

Asunnottomuusluvut näkyvät myös meille tulevien yhteydenottojen kasvussa

Vuoden 2023 loppuun mennessä Tarvitsen tukea -viestejä oli tullut 29 kappaletta. Vuonna 2024 samana aikavälillä yhteydenottoja oli tullut 81 ja koko vuoden aikana 137. Toiminnoistamme asumisen tuki ja neuvonta Aimo sekä maahanmuuttaneiden asumisneuvonta raportoivat, että yhteydenotot ja tuen tarve ovat merkittävästi kasvaneet. 

Asunnottomuus maksaa Suomelle miljoonia euroja vuodessa – asunnottomuustyöllä on mahdollista saada aikaan merkittäviä säästöjä

Pitkäaikaisasunnottomien ihmisten tilanne aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen kustannukset, jotka katetaan yhteiskunnan varoin. Kattavien asunnottomuuspalvelujen avulla kustannuksissa olisi mahdollista säästää merkittävästi. 

#Blogit

#Asunnottomuus

#Aimo

#Osallisuus

Verstas-hanke tarjoaa mielekästä tekemistä ja tukee osallisuutta

Sininauhasäätiön Verstas-hankkeessa asunnottomuuden kokemukset tai mielenterveyden haasteet eivät estä osallistumista suunnitelmalliseen työhön kuntoutumiseen. Merkityksellinen työnteko…

Artikkelit

+6

2.4.2025

Kaksi miestä kävelevät ulos ovesta harmaaseen ulkoilmaan.

Asunnottomuus maksaa Suomelle miljoonia euroja vuodessa – asunnottomuustyöllä on mahdollista saada aikaan merkittäviä säästöjä

Pitkäaikaisasunnottomien ihmisten tilanne aiheuttaa vuosittain miljoonien eurojen kustannukset, jotka katetaan yhteiskunnan varoin. Kattavien asunnottomuuspalvelujen avulla…

Tiedotteet

+1

25.3.2025

Asunnottomuusluvut näkyvät myös meille tulevien yhteydenottojen kasvussa 

Olemme Sininauhasäätiö-konsernin viestinnässä seuranneet meille tulevien nettisivujen kautta tulevien yhteydenottojen määrää elokuusta 2023 lähtien, jolloin…

Asunnottomuus

+1

28.2.2025