28.2.2025

Asunnottomuusluvut näkyvät myös meille tulevien yhteydenottojen kasvussa 

Uutiset

Olemme Sininauhasäätiö-konsernin viestinnässä seuranneet meille tulevien nettisivujen kautta tulevien yhteydenottojen määrää elokuusta 2023 lähtien, jolloin uudet nettisivumme otettiin käyttöön. Yhteydenottolomakkeella voi ilmoittaa yhteydenoton syyksi tuen tarpeen, naapurustohavainnon tai muun asian. 

Vuoden 2023 loppuun mennessä Tarvitsen tukea -viestejä oli tullut 29 kappaletta. Vuonna 2024 samana aikavälillä yhteydenottoja oli tullut 81 ja koko vuoden aikana 137. Toiminnoistamme asumisen tuki ja neuvonta Aimo sekä maahanmuuttaneiden asumisneuvonta raportoivat, että yhteydenotot ja tuen tarve ovat merkittävästi kasvaneet.  Esimerkiksi yhteydenotot Aimoon olivat lähes kolminkertaistuneet vuodesta 2023. 

Yhteydenoton ensisijainen syyYhteydenottojen määrä
Ei vakinaista asuntoa 68 
Asunnottomuuden uhka52
Asumistilanne epäselvä 
Päihdesairaus 6
Muu3
Yhteensä137

Vuoden 2024 asunnottomuustilastot eivät siis olleet meille yllätys. Asunnottomien määrä kasvoi ensimmäistä kertaa vuoden 2012 jälkeen.   

Lukujen ja yhteydenottojen takana on erilaisia ihmiskohtaloita. Avunpyytäjä ei ole se kliseinen päihteitä käyttävä katujen mies, vaan asunnottomuuden uhkaa kokevat niin lapsiperheet, opiskelijat kuin työssäkäyvät. 

Nousseet elin- ja asumiskustannukset sekä tukien leikkaukset ovat saaneet aikaan sen, että yhä useammat ihmiset eivät enää selviä vuokranmaksusta. Myös kohtuuhintaisista, Kelan rajoihin menevistä asunnoista on pulaa niin kaupungeissa kuin pienemmissä kunnissa (Asunnottomat 2024, ara.fi).  
 
Olemme jo aiemmin esittäneet huolemme siitä, että asunnottomuus uhkaa laajentua koskemaan aivan uusia ihmisryhmiä lisäten näin yhteiskunnan menoja ja eriarvoisuutta sekä inhimillistä kärsimystä. Kuten useat Sininauhasäätiö-konsernin asiantuntijat ovat todenneet: asunnottomuuden ennaltaehkäiseminen ja poistaminen on sosiaalisesti ja taloudellisesti järkevä ratkaisu. 

Hyvinvoiva Suomi on sellainen, missä vaikeuksiin joutunutkin saa mahdollisuuden ja tarvittavan avun päästäkseen jaloilleen. 

#Asunnottomuus

#Uutiset

Lue lisää

Kuvituskuva käsistä jotka muodostavat sydämen Ruusulankadun asumispalveluyksikön muuraalin edessä.

Alue- ja kuntavaalit lähestyvät – äänestä kotia!

Kuntien ja hyvinvointialueiden toimilla voidaan joko ennaltaehkäistä asunnottomuutta, tai syventää siihen liittyviä ongelmia. Kevään alue-…

Artikkelit

+3

25.2.2025

Uhkana perheiden asunnottomuus ja arjen murentuminen

Suomea on pidetty asunnottomuuden hoidon mallimaana. Nyt asunnottomuus uhkaa yhä useampia suomalaisia. Mielikuva asunnottomuudesta kaipaa…

Blogit

+3

20.2.2025

Kimmo Karvonen toimitusjohtaja_Sininauhasäätiökonserni

Asunnottomuustyöhön kannattaa sijoittaa

Asunnottomuuden poistaminen on taloudellisesti järkevä ratkaisu. Pieni laskelma terveydenhuollon palveluista osoittaa, että ennaltaehkäisevä asunnottomuustyö takaa…

Blogit

+5

6.2.2025

Anna-Leena Myllylä maahanmuuttaneiden asumiskurssilla

Panostus maahanmuuttaneiden osallisuuteen on pitkän tähtäimen investointi

Suomi on yksi niistä Euroopan maista, joissa pakolaisten ja erilaisten siirtolaisten tukeminen nähdään poliittisessa päätöksenteossa…

Blogit

+6

9.1.2025

Päivi Malmivaara

Nuorten asunnottomuus: Kolme erilaista todellisuutta ja tulevaisuuden haasteet

Nuorten asunnottomuuden eri todellisuudet liittyvät asunnon puutteen lisäksi taloudelliseen epävarmuuteen, sosiaaliseen eristyneisyyteen ja mielenterveysongelmiin. Haasteista…

Blogit

+5

21.11.2024

Ennaltaehkäisy on vaikuttavinta asunnottomuustyötä

Sosiaali- ja terveyspalveluiden laajassa kentässä ongelmien ennaltaehkäisy on yksi kustannustehokkaimmista tavoista edistää sekä yksilön että…

Blogit

+4

23.10.2024