2.4.2025

Verstas-hanke tarjoaa mielekästä tekemistä ja tukee osallisuutta

Artikkelit

Sininauhasäätiön Verstas-hankkeessa asunnottomuuden kokemukset tai mielenterveyden haasteet eivät estä osallistumista suunnitelmalliseen työhön kuntoutumiseen. Merkityksellinen työnteko ja osallisuuden tunne tukevat kuntoutumista ja avaavat polkuja työelämään.

Sininauhasäätiön Sahapuiston yksikössä juodaan aamukahvia. Aurinko paistaa sisään ikkunoista. Kevät lähestyy ja niin myös Sahapuiston asumispalveluyksikön remontti, joka toteutetaan asteittain vuoden 2025 aikana. Pihalla on hiljaista, sillä iso osa asukkaista on jo muutettu remontin ajaksi muualle.

EU:n osarahoittaman (Euroopan rakennerahasto ESR) ja Livesäätiön kanssa yhteistyössä toteutetun Verstas-hankkeen tiimi on aloittamassa työpäivänsä. He auttavat remontissa tekemällä esimerkiksi pintakäsittelyä, siivousta ja toimimalla muuttoapuna. Päivän tehtävälistalla on asunnon siivoaminen ja toisen asunnon seinien maalaaminen. Verstas-hanke on työhön kuntouttavaa toimintaa ja töitä tehdään päihdetyöntekijän ja työhönvalmentajan tuella.

Tiimin jäsenistä monilla on vaikea tausta. Heillä on takana asunnottomuusjaksoja, ja osalla on edelleen haasteita päihteiden käytön ja mielenterveyden kanssa. Verstas-hankkeen toiminta tarjoaa kuitenkin mielekästä tekemistä, ja yhteinen remontointityö tukee osallisuuden tunnetta.

Yksi hankkeen ohjaajista on Jari Ikonen, jonka mielestä työtoimintaan pitäisi panostaa asunnottomuus ja päihdetyön kentällä nykyistä enemmän. Rahoitus on kuitenkin jatkuva haaste, koska Verstas-hankkeen kaltaisella matalan kynnyksen työtoiminnalla ei ole virallista asemaa työvoimapoliittisena toimenpiteenä. Toiminnan merkitystä joudutaan usein selittämään ulospäin, vaikka hankkeen ohjaajille ja osallistujille sen hyödyt ovat päivänselvät.

Verstaan ovet ovat auki silloin kun muut ovat kiinni

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee päihderiippuvuuden krooniseksi sairaudeksi, joka vaatii hoitoa, ei rangaistusta. Jos yhteiskunta sitoutuu tähän ajatukseen, sen on pohdittava, miten se suhtautuu päihderiippuvuutta sairastavan henkilön retkahtamiseen. Tällä hetkellä se tarkoittaa sitä, että ovet sulkeutuvat eikä töihin enää pääse.

Monet päihde- ja mielenterveyskuntoutujat eivät ole valmiita tavalliseen työelämään, koska kuntoutus on kesken tai terveys on heikko. Jopa hyvinvointialueiden kuntouttava työtoiminta voi olla liian raskasta tai siihen ei pystytä sitoutumaan, sillä se sisältää usein raittiusvaatimuksia.

Mielekkään tekemisen puute, toimettomuus ja yksinäisyys voivat kuitenkin johtaa huonoon kierteeseen, jossa passiivisuus ja masennus syvenevät. Vaikka täysipäiväistä työntekoa ei voida kaikilta vaatia, poissulkeminen työelämästä retkahduksien vuoksi voi pahentaa tilannetta.

Sairauden uusiutumisesta ei pitäisi rangaista. Siksi Verstas-hanke pitää ovensa avoimena myös retkahduksien jälkeen.

Verstas-hankkeeseen osallistujille maksetaan työosuusrahaa, joka on noin 12 euroa päivässä. Summa voi tuntua pieneltä, mutta Verstas-hankkeen osallistujille se tuo turvan tuntua epävarmuuden jälkeen. Sillä voi kattaa jo päivän ruokaostokset. Osallistujat ovat myös Sininauhasäätiön kotiin vietävien palveluiden tai Aimon asiakkaita, joten asuminen on tuettua ja turvattua. Tärkeintä työtoiminnassa ei ole työn tuottavuus vaan osallisuuden tunne.

Halukkaita osallistujia olisi jonoksi asti. Ihannetapauksessa Verstas-toiminnalla voitaisiin rakentaa pidempiaikaisia työ- ja opintopolkuja. Työosuusrahatoiminnalla on potentiaalia toimia alustana, josta ihmiset voivat päästä eteenpäin. Työn opinnollistaminenkin voisi olla kaikkien etu, jos työtoiminta voitaisiin laskea osaksi esimerkiksi pintakäsittelijän opintoja.

Mielekäs työ kasvattaa itsetuntoa ja vähentää yksinäisyyttä

Toimintakyvyn ylläpito ja parantaminen ovat olennainen osa työhön kuntoutusta. Kuntoutumisen aikana tukea tarvitaan todella paljon. Lisäksi ihmisten erilaiset tarpeet ja rajoitteet on huomioitava. Sahapuistossa työskentely on joustavaa ja taukoja voi pitää aina tarvittaessa. Hyvinvointialueiden kuntouttavassa työtoiminnassa se ei ole samalla tavalla mahdollista.

Verstas-toiminnassa on ratkaisukeskeinen lähestymistapa. Ikosen sanoin: ”Ensin sählätään ja sitten opitaan”. Toiminta ei onnistu, jos asiakkaita yritetään pakottaa liian tiukasti tiettyyn muottiin. Sen sijaan toiminnan täytyy antaa muotoutua itsestään, osallistujien ehdoilla.

Tärkeintä on osallisuuden kokemus. Se, että pääsee osaksi jotakin, on monelle marginaalissa olevalle ensiarvoisen tärkeää. Verstas-tiimin jäsenten mukaan töitä tehdessä syntyy tunne, että voi olla hyödyksi. Se kasvattaa itsetuntoa ja motivoi. Motivoivaa on myös konkreettinen työ, jossa näkee työnsä jäljen.

Myös sosiaalisuus on tärkeä osa toiminnan kokonaisuutta. ”Yksinäisyys on Suomen tappavin tauti,” toteaa Ikonen. Sahapuistossa työskennellään, kahvitellaan ja syödään lounasta yhdessä. Samalla keskustellaan arjen asioista, mutta usein myös raskaista kokemuksista ja päihteistä. Se on tärkeä tuki.

Osallisuuden tunne on tärkeä osa kuntoutumista

Ikonen toivoo, että toiminnan arvo nähtäisiin laajemminkin. Valitettavasti rahoitus asettaa usein toiminnalle rajat. Ikonen on kuitenkin omin silmin nähnyt, mitä osallisuuden tunteen kehittäminen tekee. Osallisuuden kautta rakennetaan luottamusta ja osallistujien sitoutuneisuus kasvaa. Verstas-hankkeen tiimi ottaa vastuuta, tulee töihin ajoissa ja tekee työtä ylpeydellä.

Sahapuistossa on lounaan aika, ja keittiössä valmistuu perunakiusaus. Sekin tehdään yhdessä, vaikka hankkeen kautta olisi hauska saada tiimiin myös keittiötyöntekijä. Verstas-toiminnan tuloksena yhden asunnon seinät on maalattu jo ennen puolta päivää. Toisessa asunnossa siivoustyöt on saatu hyvään vauhtiin. Ja on vasta maanantaiaamu. Ikonen lupaa keksiä porukalle lisää tekemistä.

Lue lisää Verstas-hankkeesta

Verstas-hanke Sininauhasäätiöllä

Verstas-hanke
on suunnattu erityisesti Sininauhasäätiön kotiin vietävien palveluiden ja Aimon asiakkaille. Sitä toteutetaan yhteistyössä Livesäätiön kanssa.

Livesäätiö

Verstas-hankkeella pyritään edistämään heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden toimintakykyä, osallisuutta sekä yhdenvertaisuutta työelämäpoluilla. Hankkeen toiminta on suunnattu päihderiippuvuutta sairastaville henkilöille sekä mielenterveyskuntoutujille, joidenka kuntoutumisprosessi on siinä vaiheessa, että terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja parantaminen ovat heille ajankohtaisia.

#Artikkelit

#Asunnottomuus

#Työvalmennus

#Verstas-hanke

#Päihdekuntoutus

#Päihdetyö

#Osallisuus

Nuoli työharjoittelija Henna 0325

Kokemusasiantuntija, tuleva ammattilainen, selviytyjä

Henna opiskelee päihde- ja mielenterveysalaa. Hän on myös kokemusasiantuntija, joka suorittaa työharjoittelua nuorten tuki- ja…

Artikkelit

+5

28.3.2025

Kulttuurihyvinvoinnista hyötyvät kaikki

Kulttuurihyvinvointi tuo merkittäviä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia heikoimmassa asemassa eläville. Café Illusian taide- ja kulttuuritoiminta tarjoaa…

Blogit

+4

27.3.2025

AnttiKaajakari_Koti kaikille 1_2025

Palkkio kuntoutuksen välineenä

Käsi ylös, jos osallistut joskus koulutukseen siksi, että tarjolla on pientä purtavaa. Pieni palkkio lisää…

Blogit

+6

16.1.2025