28.3.2025

Kokemusasiantuntija, tuleva ammattilainen, selviytyjä

Artikkelit
Nuoli työharjoittelija Henna 0325

Henna opiskelee päihde- ja mielenterveysalaa. Hän on myös kokemusasiantuntija, joka suorittaa työharjoittelua nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuolessa paikan entisenä asiakkaana. Rehellisyys on hänelle tärkeä arvo. Ja ehkä myös selviytymiskeino.

#Artikkelit

#Asunnottomuus

#Nuoli

#HR

#Päihdekuntoutus

#Osallisuus

Henna (29) tuli nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuoleen ensimmäisen kerran vuonna 2019. Pikkuveli oli vinkannut paikasta, jonne pääsisi päihtyneenäkin sisään, ja jossa voisi levätä, peseytyä ja syödä.

Hennan asiat eivät olleet hyvin. Hän oli tullut Helsinkiin Keski-Suomesta ja oli nyt asunnoton.

”Olin asunut sijoitettuna lapsena laitoksessa viidennestä luokasta asti. Päihdeongelma alkoi kun olin 12-13, koulu meni huonosti, kapinoin nuorisokodissa ja karkailin usein.”

Nuorisokodissa Henna tutustui ihmisiin, joiden myötä päihdeongelma paheni. Rankan teini-iän taustalla oli esimerkiksi koulukiusaamista ja ongelmalliset kotiolot, jossa tunnesääntelyä ei opetettu. Päihteet turruttivat tunteita ja niiden käyttö tuntui hienolta.

Tätä artikkelia varten Hennaa pyydetään kirjoittamaan paperiarkille päällimmäisin tunnetila ajalta ennen Nuoleen päätymistä. Henna huokaa syvään. Sitten hän kirjoittaa paperille tikkukirjaimin ”ONNETON”.

Hennan kautta avautuu myös Nuolen historia. Hän tuli Nuoleen juuri kun se oli avannut ovensa.

Vaikka moni asia Nuolessa oli vielä vuonna 2019 työn alla, yksi asia oli alusta asti selvä: tarve. Oli joukko nuoria, jotka jäivät herkästi ilman tukipalveluita. Heille oli tarve löytää oma matalan kynnyksen paikka.

Nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuolessa jokainen asunnoton ja päihteitä käyttävä nuori kohdataan välittävästi. Se on paikka, jossa voi asioida anonyymisti juuri sellaisena kuin on. Paikka, jossa nuoren perustarpeet turvataan: lepo, ruoka, suihku ja pyykinpesu. Ja jossa on lisäksi mahdollisuus tukeen ja ohjaukseen eteenpäin.

Nuolen lisäksi Henna sai apua muualtakin. Oli yökeskus Kalkkers, joka toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä asunnottomille. Ja Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus VEPA, jossa Hennaa autettiin myös hoitamaan esimerkiksi toimeentulotukeen liittyviä asioita.

Se, miten, missä ja milloin Hennan asiat tarkalleen etenivät, on epäselvää. Muistot ovat sekavia. Rankan päihteidenkäytön takia vuodet kuluivat ikään kuin sumun keskellä.

Sisäinen kipinä muutokseen

Taas Hennaa pyydetään kirjaamaan paperille tunnetila. Se koskee hänen aikaansa Nuolen asiakkaana. Henna hymähtää: ”Ettäkö yhdellä sanalla sellainen kokonaisuus?”

Sitten hän ottaa kynän käteensä ja kirjoittaa: ”TYHJÄ”.

Päihteidenkäyttö oli holtitonta ja turrutti kaiken. Kerran mulle nousi 40 asteen kuume ja kurkku turposi, enkä silti itse olisi mennyt lääkäriin. Nuolen työntekijät auttoivat. Pahimpien överien jälkeen jouduin koomaan, eikä sekään pysäyttänyt. Sairaalasta päästyä mietin vain mistä saan seuraavan annoksen.

Hennan esihenkilö työharjoittelun ajan on Nuolen tiimiesihenkilö Robyn Puustinen. Hänen mukaansa varhain alkaneella päihteidenkäytöllä ja turvattomalla lapsuudella on usein pitkät seuraukset Nuolen nuorten elämässä.

Syrjäytyminen ei Puustisen mukaan liity pelkästään yhteiskuntaan, vaan aikuiseksi kasvamiseen: normaaliin kanssakäymiseen, luottamukseen ja kykyyn kantaa vastuuta. Päihteidenkäyttö tuo tullessaan lisää traumoja vanhojen päälle.

Kuntoutuminen ei tarkoita vain päihteidenkäytön lopettamista ja päihderiippuvuudesta toipumista. Opettelu elämään, aikuisuuteen ja vastuunottoon voi olla pitkäkin prosessi. Tämä Nuolessa tiedostetaan.

Monen vaiheen kautta Henna pääsi katkaisuhoitoon. Nyt takana on raittiutta kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta. Onnistumisesta huolimatta Henna itse korostaa, ettei mikään ole vieläkään itsestäänselvää.

Ulkoiseen pakotteeseen päihderiippuvuudesta toipuessa Henna ei usko, mutta jokin kipinä sisäisen motivaation saavuttamisessa on täytynyt olla:

Ehkä vetovuodet vaan tuli täyteen. Tuli tunne, että jos en edes yritä, kadun lopun ikääni. Vaikka päihdepiireissä pyöriessä sitä koki olevansa jotenkin sosiaalisempi tai itsevarmempi, niin ihmiset siinä maailmassa ovat lopulta tosi toksisia ja epäluotettavia.

Henna arvelee, että valheellinen päihdemaailma voi tarjota turvan sellaiselle, joka ei muusta tiedä. ”Se, joka elää päihdemaailmassa kyllin pitkään ja kyllin syvällä, yksinkertaisesti pelkää muita vaihtoehtoja.”

Unelmana auttaa muita

Nyt Hennalla on unelma. Hän haluaa toimia päihde- ja mielenterveysalan ohjaajana matalan kynnyksen palveluissa, kuten Nuolessa.

Kun Hennaa pyydetään kirjoittamaan paperille päällimmäisin tunnetila liittyen työharjoitteluun Nuolessa, yksi sana ei enää riitä. Henna kirjoittaa kaksi: ”EPÄUSKOINEN” ja ”TYYTYVÄINEN”.

Vieläkin on vaikea tajuta, miten mulle uskalletaan antaa täällä avaimet. Kerran asiakkaana ollessa heitin läpällä, että Nuolessa ois joskus kiva olla töissä, mutta silloin se oli vitsi. Ihan mahdoton ajatus.

Työharjoittelu on sujunut hyvin. Auttamisesta tulee kiva fiilis. Erityisesti jos kyseessä on asia, joka muuten jäisi asiakkaalta hoitamatta, kuten terveyspalveluissa asiointi. Suurin haaste on ehkä rajojen vetäminen; Nuolessa Henna törmää myös entisiin tuttuihin.

Entä jos tiedät, että jossakin on juuri nyt päihteitä käyttävä nuori, jolla on hätätilanne, turvaton olo, eikä paikkaa missä syödä ja levätä. Mitä sanoisit hänelle?

Henna nauraa. Ilmeessä on sekä lämpöä että viisautta.

”Tekis mieli sanoa, että tulisitpa mun luo syömään ja nukkumaan, mutta oikeasti en tekisi niin. Ohjaisin palveluitten piiriin, kulkisin rinnalla ja tukisin siellä, missä voin.”

Entä kokeeko Henna olevansa nyt jonkinlainen sankari tai roolimalli muille? Esimerkki siitä, että kaikki on mahdollista. Hennan vastaus on yksiselitteinen ”EI”. Hän kertoo olevansa realisti.

Lyhyen päihteettömyysjakson jälkeen tuntuu herkästi, että kaikki on mahdollista, mutta juuri silloin täytyy tunnustaa tosiasiat ja olla kärsivällinen.

Mullakaan ei ole asiat vielä hyvin, vaikka olen ollut kohta kolme vuotta päihteettömänä. Tiedän, että matka on pitkä, mutta toisaalta on myös aikaa korjata asioita. Rehellisyys on tärkein asia.

Nuoli työharjoittelija Henna 0325
Henna – päihde- ja mielenterveystyön kokemusasiantuntija, tuleva ammattilainen ja selviytyjä

Nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuolen Robyn Puustinen:

Nuoli on tiivis yhteisö. Omanlaisensa perhe, jossa jokainen nuori kohdataan välittävästi ja kaikkia halutaan auttaa.

Lue lisää:

#Artikkelit

#Asunnottomuus

#Nuoli

#HR

#Päihdekuntoutus

#Osallisuus

Verstas-hanke tarjoaa mielekästä tekemistä ja tukee osallisuutta

Sininauhasäätiön Verstas-hankkeessa asunnottomuuden kokemukset tai mielenterveyden haasteet eivät estä osallistumista suunnitelmalliseen työhön kuntoutumiseen. Merkityksellinen työnteko…

Artikkelit

+6

2.4.2025

Maahanmuuttajataustaisten kokema syrjintä aiheuttaa henkistä kuormitusta ja heikentää osallisuutta

Maahanmuuttajataustaiset ihmiset kokevat suomalaisessa yhteiskunnassa syrjintää monella osa-alueella, kuten asumisessa ja liikkumisessa. Suoraa syrjintää ovat…

Artikkelit

+4

17.3.2025

Kuvituskuva: Pessin tavarahissi ja ihminen

Mitä jokaisen suomalaisen tulisi tietää asunnottomuudesta?

Asunnottomuus on muuttunut harvojen haasteesta yhteiskunnalliseksi ongelmaksi, joka uhkaa joko suoraan tai välillisesti yhä useampaa…

Artikkelit

+6

10.3.2025