15.5.2025
Terveisiä naapureille! Naapurustotyön koulutuksilla rakennetaan tilaa kaikille

”Hauskaa kesää kaikille, kohtele muita niin kuin haluat, että sinua kohdellaan.” Tällaisia kesäterveisiä lähettää Sininauhan naapurustotyöhön osallistunut asukas naapureilleen. Aktiivinen naapurustotyö ja sen kehittäminen ovat tärkeä osa Sininauhasäätiö-konsernin toimintaa. Haluamme olla hyviä naapureita, ja osallistua viihtyisän ja turvallisen ympäristön rakentamiseen – sellaisen ympäristön, jossa jokaiselle on tilaa.
Sininauhalla naapurustotyö on iso osa palveluidemme ja toimintojemme arkea. Voisi sanoa, että naapurustotyötä on tehty pitkään, paljon ja hartaasti. Meillä naapurustotyötä tekevät niin työntekijät kuin asukkaatkin, sillä yhteistyössä on voimaa.
Sininauhalla on käytössä naapurustotyön malli, joka auttaa hahmottamaan kaikkea sitä, mitä naapurustotyö onkaan. Sen perustana on suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys, osallisuus ja oikea-aikaisuus. Kaiken taustalla on tärkeä tavoite: että jokaisella olisi tilaa elää, ja että palvelut voisivat toimia rauhassa osana naapurustoa.
Monelle asukkaalle ympäristöstä huolehtiminen onkin tärkeä ja mieluinen tehtävä. En voi olla mainitsematta, että viime vuoden aikana koko konsernin palveluissa järjestettiin yhteensä 1945 ympäristökierrosta – ja asukkaat olivat mukana tekemässä niistä jopa 1 451 kierrosta. Kierroksilla kerättiin roskien lisäksi 2162 ruiskua. Uskallan väittää, että näillä kierroksilla parannettiin merkittävästi alueiden turvallisuutta ja siisteyttä.
Ja koska naapurustotyö tosiaan koskettaa meitä kaikkia, olen saanut tänä keväänä pitää aiheesta koulutuksia henkilökunnan lisäksi myös asukkaillemme sekä nuorten kohtaamis- ja tukipisteen kävijöille.
Yhteydenottoja, pelkoja ja ymmärrystä
Viimeaikaisissa yhteydenotoissa naapurustosta on noussut esiin huoli pelottavaksi koetusta käytöksestä ja julkisesta päihteidenkäytöstä. Otamme naapuruston pelot ja huolet aina tosissamme ja siksi tilanteita käsitellään usein viikoittaisissa yhteisökokouksissa.
Moni koulutukseen osallistuja jakoi huolen ympäristöstä. He tunnistivat aivan samoja haasteita kuin naapuruston asukkaat. Kukapa meistä ei toivoisi rauhallisia kotikulmia? Naapurustotyön koulutukset ovat paikka, jossa pysähdymme yhdessä pohtimaan, mikä ohikulkijaa voi pelottaa, mitä turvallisuuden tunne tarkoittaa ja miten sitä voidaan vahvistaa. Mietimme, miten omalla käytöksellä voi vaikuttaa ympäristöönsä, ja miten voisi viestiä, että ei tarvitse pelätä.
Koulutuksessa käsittelimme yhdessä myös konkreettisia kysymyksiä, kuten käytettyjen käyttövälineiden keräämistä ja ympäristön siisteyttä. Kaikki toivoivat, että julkista päihteidenkäyttöä ei tapahtuisi ja että käyttövälineistä huolehdittaisiin asianmukaisesti. Toisaalta pohdimme sitä, että ihmisten elämäntilanteet voivat olla todella vaikeita, eikä monilla välttämättä ole paikkaa missä olla tai minne mennä – mitä silloin voi edes tehdä?
On vaikuttavaa lukea, millaisia viestejä osallistujat halusivat välittää eteenpäin, kun heiltä pyydettiin terveisiä naapurustoon:
Hei! Kiitos sinulle naapurini, että et tuomitse meitä käyttäjiä kaikkia samanlaisiksi! Minulle viihtyisä ja roskaton ympäristö on edellytys asumiselle, kuten varmaan sinullekin. Muistutan jatkuvasti nuorempiani käyttäytymissäännöistä ja mainitsen epäkohteliaisuudesta. Hyvää kesää!
Voi reilusti tulla kysymään apua esim. jonkin kantamiseen/siirtämiseen. Voi tulla ihan vain juttusille ja kertomaan tai kysymään mieltä askarruttavista asioista. Voi pyytää esim. eläimen ulkoiluttamiseen apua tarvittaessa.
Hauskaa kesää kaikille, kohtele muita niin kuin haluat, että sinua kohdellaan.
Elämää ja tilaa kaikille
Koulutuksissa nousi esille se, että palveluitamme tarvitaan. On hyvä muistuttaa, että jokaisella meistä on oikeus olla olemassa. Oikeutemme perustuu ihmisoikeuksiin, Suomen lakeihin ja kaupunkien strategisiin tavoitteisiin. Yhden osallistujan sanoin: ”Kaikille meille pitäisi olla tilaa, missä lieneekin.”
Koulutuksien myötä saimme tärkeän muistutuksen myös siitä, että jokainen ihminen on yksilö, ja me kaikki haluamme tulla nähdyiksi, kuulluiksi ja osallisiksi. Naapurustotyöllä emme voi poista kaikkia pelkoja tai ratkaista kaikkia ongelmia, mutta sen toimiessa kaikkiin suuntiin, se avaa tilaa ymmärrykselle ja kohtaamiselle.
Ihmisarvoinen elämä ei ole ehdollinen. Ja joskus, vaikka vain hetkeksi, lämmin kohtaaminen antaa luvan olla olemassa. Se hetki voi kantaa pitkälle.
Tiedättekö sen tunteen, kun työpäivän jälkeen ajattelet: nyt oltiin oikeiden asioiden äärellä, juuri oikeiden ihmisten kanssa? Minä tiedän. Osallistujien vastaanotto koulutuksiin on ollut upeaa. Aihe on selvästi kiinnostanut ja osallistujilla on ollut paljon annettavaa. Koulutukset ovat jälleen osoittaneet naapurustotyön merkityksen. Pienillä teoilla ja kohtaamisilla voimme rakentaa yhteisöä, jossa jokaisella on paikka.

Kirsi Veijola
#Blogit
#Asunnottomuus
#Naapurustotyö
#Asumispalveluyksikkö
#Osallisuus