27.4.2023

Naapurustotyön asiantuntija – ”mitäs sä oikein teetkään?”

Blogit
Naapurustotyön asiantuntija keskustelemassa toisen ihmisen kanssa, valokuva

Ihmisläheinen naapurustotyö on monipuolista työtä, jossa mikään päivä ei toista itseään. Mutta mitä naapurustotyö oikeastaan sisältää? Kenen kanssa naapurustotyötä tehdään? Naapurustotyön asiantuntija Kirsi Veijola vastaa näihin kysymyksiin tämän viikon blogissa, jossa hän avaa työnsä saloja.

#Blogit

#naapurustotyö

Sininauhasäätiö-konsernissa on paljon työntekijöitä mitä erilaisimmissa tehtävissä. Yksi näistä tehtävistä on naapurustotyön asiantuntija, jota minä olen saanut tehdä kaksi vuotta. Kuten varmaan monissa tehtävissä, minusta tuntuu mahdottomalta kuvailla tavallista työpäivääni. Usein, kun kysytään, että ”mitäs se sellainen naapurustotyön asiantuntija tekee”, päässä lyö tyhjää ja harjoiteltu hissipuhe katoaa muistista. Onneksi homma on kahden vuoden tekemisen jälkeen melko lailla selkärangassa, joten ilman vastausta ei ole jäänyt vielä kukaan.

Naapurustotyö on iso osa Sininauhasäätiö-konsernia, se on yhteinen asia ja sitä tekevät meillä oikeastaan kaikki. Siksi minulla on kunnia työskennellä monien eri työryhmien ja ihmisten kanssa. Joskus saman pöydän ääressä istuvat osaavat ammattilaiset talon sisältä ja verkostoista, usein myös asumispalveluyksikköjen asukkaat. Tätä työtä ei todellakaan tehdä yksin.

Naapurustotyö on yhteydenpitoa, kommunikointia ja konkreettista tekemistä, unohtamatta jatkuvaa kehittämistä. Meillä kehittämistä tehdään kerättyyn tietoon perustuen, jolloin osaamme reagoida oikeisiin asioihin oikeaan aikaan.

Naapurustotyön asiantuntijaa kiinnostaa, mitä kaikille kuuluu ja mitä kaikkea voimme saadun tiedon perusteella tehdä.

Monenlaista tekemistä siis mahtuu naapurustotyön asiantuntijan listalle, kuten talkoita, kokouksia, verkostoja, kampanjoita, jalkautumisia, tapaamisia, vierailuja, ympäristökierroksia, keskusteluja, yhteisökokouksia, kuulumisten vaihtoa, kohtaamisia, kehittämistä, mallintamista, haastatteluja, lomakkeita, Exceleitä, kirjoittamista, vaikuttamistyötä ja somettamista. Siinä onkin hyvät ainekset palapeliin, jossa yksi pala ei riitä, vaan kaikkia paloja tarvitaan.

Naapurustotyössä tärkeää on tarkalla korvalla kuulla naapurustoa, asukkaita, kävijöitä ja työntekijöitä. Tätä kuulemistyötä teemme monenlaisin keinoin. Olemme kutsuneet naapurustoa naapurustoiltoihin, vastanneet yhteydenottoihin ja jalkautuneet esimerkiksi lähikirjastoihin. Olemme järjestäneet asukkaille naapurustotyön koulutuksia, muistutelleet naapurustoa huomioonottamisesta sekä keränneet heiltä kokemuksia naapuruudesta. Työntekijöille olemme järjestäneet tapaamisia, luentoja ja kyselyitä.

Naapurustotyön asiantuntijaa kiinnostaa, mitä kaikille kuuluu ja mitä kaikkea voimme saadun tiedon perusteella tehdä. Hyvänä työmottona on toiminut se, että mennään aina, kun pyydetään, ja tarjoudutaan menemään, vaikka ei pyydettäisi.

Tarkoituksena on tehdä sellaista naapurustotyötä, jolla tähdätään siihen, että asuinalueilla on tilaa kaikille.

Meille Sininauhasäätiö-konsernissa tärkeintä on se, että asukkailla on asunto ja päiväkeskuskävijöillä paikka, johon tulla. Tarkoituksena on tehdä sellaista naapurustotyötä, jolla tähdätään siihen, että asuinalueilla on tilaa kaikille ja että toimintamme voi jatkua siellä, missä sitä tällä hetkellä on. Tehtävämme on mahdollistaa se, että yksi elämän perusasioista olisi kunnossa: koti.

Tämä palapeli ei tule valmiiksi koskaan, mutta tärkeintä on, että sitä sitkeästi ja suunnitelmallisesti rakennetaan yhdessä. Joskus on haasteita, mutta aina, kun palaset loksahtavat paikalleen, työ tuntuu erityisen mahtavalta. Kun kokonaiskuva hahmottuu, asiat menevät eteenpäin ja parhaimmillaan saa jopa hyvää palautetta, naapurustotyön asiantuntijan mieltä lämmittää.

Työ naapurustotyön asiantuntijana on monipuolista, haastavaa, palkitsevaa ja mielenkiintoista. Parasta tässä työssä on kuitenkin ihmiset: kaikki asukkaat, kävijät, kollegat, yhteistyökumppanit, naapurit, naapuruston ihmiset ja jopa ohikulkijat.

Kiitos teille kaikille!

Yhteistyöterveisin,


Naapurustotyön asiantuntija
Kirsi Veijola

Uusimmat blogit

Projektipäällikkö Päivi Malmivaara

Nuoli – eteenpäin on oikea suunta

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli on toiminut jo viiden vuoden ajan. Haasteista huolimatta, tai ehkä…

Blogit

+2

18.7.2024

Kissanpäivät Vuorelassa

Lemmikkien myönteisistä vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on olemassa tutkimusnäyttöä ja samaa todistaa myös arkikokemus. Sininauha Oy:n…

Blogit

25.6.2024

Uutta tutkimustietoa maahanmuuttaneiden asunnottomuudesta

Maahanmuuttaneiden asunnottomuus on laajeneva ongelma, johon yhteiskunta ei tarjoa valmiita ratkaisuja. Uuden tutkimustiedon valossa tilanne…

Blogit

+1

13.6.2024