26.1.2023

Lähihoitajat – arjen sankarit

Blogit

Lähihoitajan työ voi olla rankkaa, mutta myös antoisaa, kirjoittaa lähihoitaja ja HR-asiantuntija Niko Kiviniemi. Meillä Sininauhasäätiö-konsernissa lähihoitajat on suuri ja arvostettu ammattiryhmä, jonka panos arjen sujuvuuteen on korvaamaton.

#Blogit

#HR

Lähihoitajat, tuo sosiaali- ja terveysalan yksi tärkeimmistä kantavista voimista, hiljainen työn ahertaja. Ammattiryhmä, jonka edustajat saavat kiitosta työstään, mutta harva sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ulkopuolelta oikeasti ymmärtää kuinka rankkaa työ on. Työ, joka sen tekijälle voi pahimmillaan olla niin henkisesti kuin fyysisesti kuormittavaa. Tekijä, joka työryhmänsä kanssa on alalla halusta auttaa muita. Työryhmä, joka on alamme työntekijöille ja heidän jaksamiselleen äärimmäisen tärkeä.

Edustan itse myös lähihoitajien ammattiryhmää, vaikka tällä hetkellä teen töitä henkilöstöhallinnossa. Oma kokemukseni on suurimmalta osin terveydenhuollon puolelta, vanhusten sekä hengityshalvauspotilaiden parista. Meillä Sininauhasäätiö-konsernissa olen aiemmin työskennellyt sosiaalialan tehtävissä Sahapuistossa, Myrrissä sekä Pessin asumisyksiköissä, minkä lisäksi olen tehnyt kesä- ja keikkatöitä sekä pitkän sijaisuuden Sininauha Oy:ssä.

Ymmärsin, miten tärkeää työssä on kohtaaminen ja sen taito.

Ennen Sininauhasäätiö-konserniin tuloa työskentelin vanhusten parissa dementiaosastolla kolmisen vuotta. Työ itsessään oli hyvin antoisaa, mutta monella tapaa myös rankkaa. Itselleni isoimmaksi kynnykseksi muodostui kohtaamisen puute, sillä päivittäinen toiminta oli nopeatempoista, eikä aikaa asiakkaiden kohtaamiseen jäänyt haluamallani tavalla. Siirryin dementiaosastolta kotihoitoon, jossa hoidimme viiden lähihoitajan tiiminä hengityshalvauspotilasta tämän kotona. Vuorossa olin yksin ja tein pääsääntöisesti yötyötä. Vastuu työssä oli suuri, sillä jokaisessa vuorossa vastattiin potilaan hengestä. Työ itsessään mahdollisti kohtaamisen ja ajan potilaan kanssa, mutta se oli hyvin rutiininomaista vuorosta toiseen.

Ensimmäisen kerran kun astuin sosiaalialalle, ymmärsin, miten tärkeää työssä on kohtaaminen ja sen taito (kiitos kokeneiden työntekijöiden opastuksen). Pidän siitä, että työntekijöille mahdollistetaan aika asiakkaiden kohtaamiseen. Työ on mielenkiintoista, sillä jokainen päivä on erilainen eikä toista itseään. Vaikka työssä on runko, jonka pohjalta toimitaan, reagoidaan päivittäin asukkaiden nopeasti muuttuviin tarpeisiin.

Oma kokemukseni Sininauha Oy:n toiminnoissa on varsin mielekäs. Tulin terveysalalta vailla mitään kokemusta sosiaalialalta, mutta kollegat ottivat minut hyvin vastaan ja pitivät huolen siitä, etten jää yksin kysymysteni kanssa.

Lähihoitaja, muista: teitpä työtä missä muodossa tai paikassa tahansa, tee sitä ylpeästi.

Sininauhasäätiö-konsernissa, kuten muuallakin sosiaali- ja terveysalalla, lähihoitajat ovat suurin ammattiryhmä. Oman kokemukseni mukaan meillä lähihoitajan työ on mielenkiintoista, vaikka välillä henkisesti kuormittavaa. Lähihoitajat työskentelevät meillä Sininauhasäätiö-konsernissa pääsääntöisesti asumisohjaajina tai ohjaajina ja toimivat intensiivisesti asiakkaiden arjessa mukana. Asiakkaita kohdataan eri elämäntilanteessa ja asiakastyötä tehdään rinnalla kulkevalla ja valmentavalla työotteella, joten asiakkaiden tarinoita ja taustoja pääsee kuulemaan välillä hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Välillä työ saattaa myös aiheuttaa henkistä kuormitusta, mikä on Sininauhasäätiö-konsernissa tunnistettu. Työntekijöitä ei jätetä asian kanssa yksin, vaan heille tukeaan tarjoavat muun muassa työnohjaus, kattavat työterveyshuollon palvelut sekä mukavat työryhmät. Työntekijöitä myös kuunnellaan, mikä on mielestäni yksi tärkeimmistä asioista, kun pyritään luomaan mahdollisimman mielekäs ympäristö ja työpaikka työntekijöille.

Lähihoitaja, muista: teitpä työtä missä muodossa tai paikassa tahansa, tee sitä ylpeästi, sillä sinä olet yksi sosiaali- ja terveysalan kantavista voimista. Olet todellinen arjen sankari!

HR-asiantuntija
Niko Kiviniemi

Uusimmat blogit

Henkilöstöjohtaja Heidi Nikkilä

Laadukas johtaminen ja esihenkilötyö

Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan juuri nyt laadukasta johtamista. Sen keskiössä meillä on ihminen ja ihmisyys:…

Blogit

+3

12.9.2024

Leena Rusi, kehittämisjohtaja, Sininauhasäätiö

Uutisoinnin merkitys asunnottomuuspolitiikassa

Media muokkaa yleisiä käsityksiä asunnottomuudesta, ja ohjaa jopa poliittisia ratkaisuja. Koronapandemian aikainen uutisointi antaa viitteitä…

Blogit

+2

5.9.2024

Naapurustotyötä tekemässä Kirsi Veijola

Mitä kuuluu naapurustoon?  

Kesäaikana huumausaineiden käytöstä tulee joskus näkyvämpää, ja siitä aiheutuu ymmärrettävästi huolta. Siksi meillä panostetaan turvalliseen…

Blogit

+2

29.8.2024