5.12.2024

Vaikuttavuuden vuosi 2024 – mitä opimme muutoksen johtamisesta?

Blogit
Sanna pesonen, laatu

Toimintaympäristön jatkuvasti muuttuessa organisaatioiden on panostettava ennakointiin ja kehittymiseen. Me Sininauhasäätiö-konsernissa löysimme vaikuttavuusperusteisen työotteen merkityksen jo useita vuosia sitten. Vuosi 2024 oli meille todellinen vaikuttavuuden vuosi.

#Blogit

#asunnottomuus

#Strategia

#Muutosjohtaminen

Vuonna 2024 strateginen painopisteemme keskittyi vaikuttavuuden kehittämiseen ja juurruttamiseen osaksi toimintakulttuuriamme.

Mitä vaikuttavuuden vuosi meille opetti?

Asunnottomuustyössä vaikuttavuuden mittaaminen on ollut osa arkeamme jo useamman vuoden ajan. Matkan varrella olemme oppineet, että vaikka mittaaminen ei ole ongelmatonta, on se täysin mahdollista integroida osaksi organisaation toimintakulttuuria.

Vuonna 2024 otimme ison harppauksen eteenpäin ja loimme pohjaa vaikuttavuusperusteiselle työkulttuurille, joka vaatii sitoutumista, toimivia mittareita, teknologisia työkaluja, koulutusta ja asiakastyön kehittämistä.

1. Strateginen sitoutuminen ja tuki

Muutoksen johtaminen alkaa selkeästä visiosta. Ilman yhteistä ymmärrystä siitä, miten toimintaympäristö muuttuu ja mihin olemme matkalla, on vaikea perustella muutoksen tarvetta.

Vaikuttavuustiedolla johtaminen on strateginen valintamme, sillä uskomme, että haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden kohdalla vaikuttavuusperusteinen työote on erityisen tärkeä.

Oppimme on, että toimintakulttuurin muutos tapahtuu hitaasti. Viestiä on toistettava, kerrattava ja tehtävä näkyväksi kaikilla organisaation tasoilla. Viesti ei saa hukkua rakenteisiin, vaan sen tulee elää arjessa ja näkyä kaikessa tekemisessä.

Strategiset valinnat vaativat syvällistä pohdintaa: perustelkaa, analysoikaa, olkaa kriittisiä, kysykää ja olkaa uteliaita!

2. Muutosjohtaminen: avoimuutta ja rohkeutta

Vaikuttavuusperusteisen toimintakulttuurin rakentaminen on laaja-alainen ja pitkäkestoinen muutos. Tämä edellyttää panostusta muutosjohtamisen taitoihin, jossa korostuvat avoin kommunikaatio ja keskeneräisyyden sietäminen. Meillä on ollut tärkeää keskustella avoimesti matkasta, haasteista ja onnistumisista.

Rohkeuden ja varovaisuuden tasapaino on osoittautunut olennaiseksi. Uusia työkaluja ja toimintatapoja on tuotu harkiten, mutta rohkeasti, jotta muutos ei kuormita liikaa.

Muutosjohtamisen ydin on ollut esihenkilöiden roolissa: heidän tulee ymmärtää ja sisäistää asia, ei pelkästään jakaa informaatiota.

Erityisen palkitsevaa on ollut nähdä se, kun esihenkilömme innostuvat ja inspiroituvat vaikuttavuustiedosta ja sen välineistä.

3. Resurssit: välineet ja koulutus

Ilman kunnollisia resursseja vaikuttavuuden mittaaminen ja kehittäminen jää puolitiehen. Vuoden 2024 aikana investoimme toimiviin työvälineisiin, teknologisiin ratkaisuihin ja henkilöstön koulutukseen. Näin varmistimme, että uudet toimintamallit eivät jää odotusten ja todellisuuden väliin.

Henkilöstön kouluttaminen on ollut avainasemassa vaikuttavuuden juurruttamisessa osaksi arkea. Innostus kasvaa, kun tulokset puhuvat puolestaan. Vaikuttavuuden mittaaminen ei ole pelkkää tilastointia – se tuo konkreettisia työkaluja asiakastyön laadun parantamiseen.

4. Muutosvastarinta voimavarana

Muutosvastarinta ei ole pelkästään negatiivinen ilmiö. Meille se on ollut voimavara, joka on pakottanut meidät perustelemaan valintojamme syvällisesti. Vastarinta on auttanut viestimään muutoksesta entistä paremmin ja kirkastanut motivaatiota organisaation eri tasoilla.

On myös tärkeää nähdä, että muutosvastarinta kertoo sitoutumisesta – muutos herättää tunteita, koska sillä on merkitystä.

Kun muutoksesta tulee osa arkea, vastarinta voi kääntyä innostukseksi ja yhteiseksi tavoitteeksi.

Mitä seuraavaksi?

Vuosi 2024 on ollut meille muutoksen ja oppimisen vuosi. Olemme nähneet, että vaikuttavuusperusteinen työkulttuuri ei synny yhdessä yössä, mutta pitkäjänteisyys ja sitoutuminen tuottavat tulosta.

Tulevaisuudessa tavoitteemme on jatkaa vaikuttavuuden kehittämistä ja jakaa oppimaamme koko sosiaalialan kentälle.

Vaikuttavuus on enemmän kuin mittari – se on tapa tehdä työtä asiakkaittemme parhaaksi.

Sanna Pesonen
Laatujohtaja
Sininauhasäätiö-konserni

Lue lisää vaikuttavuusperusteisesta työstämme:

#Blogit

#asunnottomuus

#Strategia

#Muutosjohtaminen