24.2.2022

Työnkierto Nuolessa oli mieleenpainuva kokemus

Blogit

Asumisyksikön asumisohjaaja kävi työnkierrossa Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolessa ja näki, kuinka kodittomia nuoria autettiin perustarpeissa. Työnkierto on kaikille työntekijöille tarjolla oleva mahdollisuus Sininauhasäätiö-konsernissa.

#Blogit

#Nuoli

Sain asumisyksikön työntekijänä käydä joulukuussa tutustumassa Nuolen toimintaan kahden viikon ajan työnkierron merkeissä. Tein ensimmäisen viikon aamu- ja toisen viikon yövuoroja. Ennakkotiedot Nuolesta olivat ohuita kuin sivut kuvitteellisessa kirjassa ”Ruotsalaiset sotasankarit toisen maailman sodan aikana”. Tiesin sen, että asunnottomille nuorille tarjottiin apua ja että tilat sijaitsevat Mäkelänkadun kiinteistössä.

Ensimmäisestä päivästä alkaen hyppäsin akuutin avun tarpeen non-stop auttamisen kelkkaan ammattitaitoisen työryhmän mukana. Nuoret, joilla ei ole kotia, ei välttämättä puhelinta, eikä varmuutta siitä, milloin tulee seuraavan kerran käymään tai mistä tavoittaa, on kontaktoitava saman tien ja päästävä kartalle mistä on kyse. Varattuna voi olla lääkäri aika, tai jotain muuta tärkeää. Nuolelle, on kertynyt merkittävä määrä tärkeitä yhteistyö kumppaneita.

Palataan tuohon ensimmäiseen aamuun. Yksi koronalle altistunut nuori ohjattiin nuoleen saapumisen jälkeen eristyshuoneeseen, josta hänet noudettiin ”pleksi-taksilla” karanteeniin. Toiselle järjestettiin paikka päihdevieroitukseen kuljetuksineen.

Nuoli näyttäytyi arvostettuna ja tärkeänä kohteena nuorille.

Pyrin pääsääntöisesti sijoittumaan nuolessa oikeaan paikkaan, kuin Teemu Pukki odottamassa nahkapalloa jalkaan hyökkäys alueella, eli keskelle tapahtumia isoon tilaan. Näin olin saatavilla ja pääsin tutustumaan nuoriin.

Työnkierron aikana Helsingin sosiaalitoimen asunnottomien tuen eli Astun, työntekijät jalkautuivat Nuoleen säännölliseen tapaan. Hekin saivat auttaa muutamaa avun tarpeessa olevaa nuorta ja sain samalla tilaisuuden keskustella työntekijöiden kanssa. Aikaisin arkiaamuisin tuotiin lahjoitusruokaa.

Nuoli näyttäytyi arvostettuna ja tärkeänä kohteena nuorille. Tilanteissa, joissa jonkun yksilön pääsy Nuoleen evättiin esimerkiksi häiriökäyttäytymisen vuoksi, pettymys oli käsin kosketeltavissa.

Suosittelen kaikille tutustumista Nuolen toimintaan, ammattitaitoiseen, huumorintajuiseen henkilökuntaan, ja tietysti itse nuoriin.

Nuorilla oli vapaat kädet käydä jääkaapilla ottamassa ruokaa, keittää kahvia, käyttää tietokonetta, katsoa televisiota tai valita nukkumispaikka sohvalta tai lattialta. Pyykkejä sai pestä ja suihkussa käydä. Nuoli tarjosi nuorille lukolliset kaapit tavaroiden säilytykselle. Yöllä joku väsähti vessaan ja hänet siirretiin sieltä lepäämään valvotusti yhteistilaan. Muutamia haavanhoitoja tehtiin, olin itsekin mukana yhdessä.

Nuoret suhtautuivat asiallisesti vierailevaan, jo vanhenevaan asumisohjaajaan, eikä Sahapuiston ”suurimman ja kauneimman” vierailu tainnut jättää traumoja Nuolen hienolle henkilökunnallekaan.

Nuolen konsepti, jossa non-stopina autetaan kodittomia nuoria, joilta puuttuu niin paljon perustarpeista alkaen, oli mieleenpainuva kokemus. Suosittelen kaikille tutustumista Nuolen toimintaan, ammattitaitoiseen, huumorintajuiseen henkilökuntaan, ja tietysti itse nuoriin.

Asumisohjaaja, Sahapuisto
Jukka Hänninen

Uusimmat blogit

Uutta tutkimustietoa maahanmuuttaneiden asunnottomuudesta

Maahanmuuttaneiden asunnottomuus on laajeneva ongelma, johon yhteiskunta ei tarjoa valmiita ratkaisuja. Uuden tutkimustiedon valossa tilanne…

Blogit

+1

13.6.2024

Sanni Joutsenlahti, Sininauhasäätiö-konserni

Aidosti toimiva ja asiakaslähtöinen palvelujärjestelmä

Päihde- ja asumispalvelut sekä haittoja vähentävä työ on kokonaisuus, jolla on yhteinen tavoite: paikkansa löytävä…

Blogit

+1

6.6.2024

Kuvituskuva: nuotiolla

Hyvän voima

Monet epäilivät Toimintatiistain mahdollisuuksia vuonna 2019. Nyt työtä on jatkettu viiden vuoden ajan. Tulokset yllättävät.…

Blogit

+1

23.5.2024