12.5.2022
Terveisiä Turusta!
Naapurustotyön asiantuntija Kirsi Veijola kertoo, millaisia haasteita Sininauhasäätiö-konserni ja sen asiakkaat ovat kohdanneet tehtävässään päihittää asunnottomuus Turussa – kaupungissa, jossa on maan toiseksi eniten asunnottomia asukasmäärään suhteutettuna.
#Blogit
#naapurustotyö
Vapun jälkeisenä maanantaina minä (naapurustotyön asiantuntija) pääsin Turussa kollegoiden kanssa suunnittelemaan naapurusto- ja ympäristötyön kuvioita. Pohdittiin ratkaisuja monenlaisiin haasteisiin ja tehtiin hyviä suunnitelmia. Ja niin kuin me kaikki tiedämme, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Sininauha Oy tarjoaa tällä hetkellä Turussa asumisen tukea asukkaillemme hajasijoitetuissa asunnoissa. Asuntoja löytyy ympäri Turkua. Myös Sininauhasäätiön Asumisen tuki ja neuvonta eli Aimo-toimintamme on laajentunut ja Turussa on startattu asunnottomuutta kokeneille tai kokeville suunnatut asumiskurssit. Asumiskurssien tavoitteena on tukea asunnottomia asunnon saamisessa sekä jo asunnon saaneita asumisen onnistumisessa.
Turussa on asukasmäärään suhteutettuna toiseksi eniten asunnottomia Suomen kaupungeista.
Aiemmin Turussa toiminut Sininauhan Niittykoti lopetti toimintansa helmikuun lopussa, kun vuokrasopimuksemme irtisanottiin. Sen jälkeen Turussa ei ole ollut asunto ensin -mallin mukaista asumisyksikköä. Tämä on tietenkin ollut haastava tilanne Niittykodista pois joutuneille asukkaille, vaikka tuolloin kaikille asukkaille pyrittiin löytämään Niittykodin tilalle uusi asumisratkaisu.
Osa Niittykodin asukkaista siirtyi hajasijoitettuihin tukiasuntoihin, osa esimerkiksi päihteettömyyttä edellyttäviin asumisyksikköihin. Muutaman asukkaan seuraava paikka jäi epäselväksi. Tällä hetkellä noin kymmenen muualle siirtynyttä asukasta on jälleen asunnottomana, koska tilalle oli tarjolla vain heille huonosti sopivia asumismuotoja.
Turussa oli vuonna 2021 ARA:n tilastojen mukaan 341 asunnotonta. Se tarkoittaa, että Turussa on asukasmäärään suhteutettuna toiseksi eniten asunnottomia Suomen kaupungeista.
Onnistumisista huolimatta emme onnistuneet vakuuttamaan ympäristöä.
Niittykodin toiminnan aikana saavutettiin erittäin hyviä tuloksia. Ensimmäinen ja paras tulos on se, että Niittykoti oli 40 asunnottomuutta kokeneen ihmisen koti. Toisekseen asumisen- ja kuntoutumisenpolkujen oikeissa vaiheissa asukkaat pystyivät muuttamaan itsenäisempään asumiseen hajasijoitettuihin asuntoihin ja muihin asumismuotoihin.
Onnistumisista huolimatta emme onnistuneet vakuuttamaan ympäristöä, vaan maineemme oli aina melkolailla pakkasen puolella.
Haluaisimme kertoa enemmän meistä ja siitä, mitä me teemme ja miksi. Ja siitä kuinka asunnottomuuden poistamiseen Turussa ja muualla tarvitaan erilaisia toimia ja asumismuotoja. Onnistumiset ja positiiviset tulokset eivät saisi jäädä negatiivisten asioiden varjoon, sillä todellisuudessa onnistuneita tarinoita on enemmän kuin epäonnistuneita.
Aina on toivoa, kun joku välittää.
Nyt olemme aloittamassa tilapäismajoitusta Turussa. Helpotusta on luvassa 25 asunnottomalle. Melko varmasti tulemme tapaamaan tässä palvelussa Niittykodin entisiä asukkaita, jotka ovat jälleen asunnottomia.
Tämänhetkiset ratkaisut asunnottomuuteen Turussa tuntuvat melko vähäiseltä, huomioon ottaen asunnottomien määrän Turussa. Kaukaiselta tuntuu myös hallituksen suunnitelma asunnottomuuden poistamisesta vuoteen 2027.
Toivottavasti Turussa voidaan tarjota pian taas asunto ensin -mallin mukaista asumista, koska tilapäismajoituksesta ei voi tulla kenenkään koti, vaan toiminta on nimensä mukasesti tilapäistä.
Me uskomme mahdollisuuksiin, ja kuten yksi sloganeistamme sanoo, aina on toivoa, kun joku välittää. Me välitämme ja jatkamme toimintaamme ihmisarvon puolesta.
Naapurustotyön asiantuntija
Kirsi Veijola