6.10.2022

Sininauhasäätiö investoi merkittävästi asuntojen hankkimiseen asunnottomuutta kokeville

Blogit

Olemme maamme suurimpia asunto ensin -toimijoita ja STEA:lta saamamme merkittävän avustuksen turvin pystymme hankkimaan lisää tuetun asumisen asuntoja asiakkaillemme. He ovat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, joilla on usein haasteita elämänhallinnassa ja asumisen onnistumisessa.

#Blogit

Viime vuonna saimme STEA:lta ennätyssuuren investointiavustuksen, noin 7,5 miljoonaa euroa, kolmen vuoden aikana käytettäväksi. Investointiavustus on korvamerkattu erityisen haavoittuvassa asemassa oleville päihde- ja/tai mielenterveystaustaisille ihmisille tarkoitettujen tukiasuntojen hankinta- ja korjausmenoihin pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Yllätyimme itsekin erittäin myönteisesti avustuksen suuruudesta, sillä yleisenä ilmapiirinä oli pikemminkin avustusten leikkaaminen ja olimme varautuneet huomattavasti pienempään summaan.

Meidän asiakkaillamme ei pääsääntöisesti ole lainkaan asuntoa ja heillä on usein päihde- ja/tai mielenterveysongelmia. Olemme merkittävä asunto ensin -toimija, ja noudattamamme asunto ensin -periaate on tutkitusti ja tunnustetusti vaikuttava tapa torjua asunnottomuutta asiakaskuntamme parissa. Koska Sininauhasäätiön tarkoitus on asunnottomuuden torjuminen, haimme STEA:lta mahdollisimman suurta avustusta siihen nähden, mitä itse pystyisimme käyttämään uusien asuntojen hankintaan. Asunto ensin -periaate tarkoittaa asunnon lisäksi myös yksilöllistä tukea asumiseen ja elämänhallintaan liittyvissä asioissa, kunnes parhaassa tapauksessa asiakas kykenee itsenäiseen asumiseen.

Asunto ensin -periaate on tutkitusti ja tunnustetusti vaikuttava tapa torjua asunnottomuutta asiakaskuntamme parissa. Periaate tarkoittaa asunnon lisäksi yksilöllistä tukea asumisen onnistumiseen.

STEA:n investointiavustus kattaa puolet asunnon kauppahinnasta ja varainsiirtoverosta. Toisen puolen hankintakustannuksista rahoitamme pankkilainalla. Investointiavustus velvoittaa, että asunnot pysyvät samassa käyttötarkoituksessa seuraavat kaksikymmentä vuotta – meillä asuntojen käyttötarkoitus säilyy samana tämän jälkeenkin. Lisäksi asuntojen tulee olla hinnaltaan alle alueen keskihinnan, eikä samassa taloyhtiössä saa olla useaa saman käyttötarkoituksen asuntoa.

Hallitusohjelman mukaan Suomen tavoitteena on puolittaa asunnottomuus valtakunnallisesti vuoteen 2023 mennessä ja poistaa asunnottomuus kokonaan vuoteen 2027 mennessä. ARA:n tilastojen mukaan Suomessa oli vuoden 2021 lopussa 3 950 yksinelävää asunnotonta, mikä on 390 vähemmän kuin vuonna 2020. Saman tilaston mukaan asunnottomuus on puolittunut noin 10 vuodessa 2021 lopun tasolle.

STEA:n avustuksen turvin pystymme hankkimaan yhteensä noin 150 asuntoa kolmen vuoden aikana asunnottomuutta kokeville, haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille.

Olemme Sininauhasäätiössä ostaneet tänä vuonna jo 40 asuntoa ja suunnitelmissa on ostaa vielä ainakin 10 asuntoa ennen vuodenvaihdetta. STEA:n avustuksen turvin pystymme hankkimaan yhteensä noin 150 asuntoa kolmen vuoden aikana. Tällä investoinnilla on merkittävä vaikutus päihde- ja/tai mielenterveystaustaisten asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanteen parantamisessa. Aika näyttää päästäänkö hallituksen tavoitteeseen, mutta ainakin me teemme parhaamme sen saavuttamiseksi.

Talousjohtaja
Topi Hevonoja

Uusimmat blogit

Henkilö kerää roskia luonnosta

Joka päivä on hyvä päivä ympäristökierrokselle

Jos asut jonkin asumispalveluyksikön lähellä tai olet kulkenut yksikön ohi, olet saattanut nähdä ihmisiä liivit…

Blogit

+1

4.4.2024

Laatujohtaja Sanna Pesonen

Arkitiedosta yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen

Olemme vuosien ajan keränneet asiakastyön dataa. Hiljattain olemme alkaneet selkeyttämään ajatustamme siitä, mitä kaikkea tällä…

Blogit

+2

28.3.2024

Kaksi henkilöä halaavat

Asunnottomuutta kokevien nuorten kohtaaminen vaatii kannattelevaa työotetta ja aikaa

Nuorten asunnottomien kanssa työskennellessä onnistumiset voivat olla hyvin pieniä. Edistys on usein maltillista ja tapahtuu…

Blogit

+1

14.3.2024