12.9.2024

Laadukas johtaminen ja esihenkilötyö

Blogit
Henkilöstöjohtaja Heidi Nikkilä

Sosiaali- ja terveysalalla tarvitaan juuri nyt laadukasta johtamista. Sen keskiössä meillä on ihminen ja ihmisyys: ensimmäinen johtamislupauksemme viidestä elementistä ja oman innoitukseni lähde johtamistyön arjessa.

#Blogit

#Vastuullisuus

#HR

#Strategia

Johtamisen ja esihenkilön työn laatu puhututtaa monessa työyhteisössä tänä päivänä. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla on käyty paljon keskustelua – myös julkisesti – nimenomaan huonosta johtamisesta. Toisaalta on ollut keskustelua myös siitä, tarvitaanko työpaikoilla lainkaan johtajia ja esihenkilöitä.

Sosiaali- ja terveysala on moniulotteinen ja vaativa työympäristö, jossa työntekijät kohtaavat päivittäin monenlaisia ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Juuri tällaisessa työympäristössä tarvitaan laadukasta johtamista. Tämä taas edellyttää ainutlaatuisia taitoja ja lähestymistapoja, joissa otetaan huomioon niin yksilöiden erilaisuus kuin palveluiden monimutkaisuuskin.

Laadukas johtaminen ja esihenkilötyö on meillä työhyvinvoinnin keskiössä.

Meillä Sininauhasäätiö-konsernissa työskentelee noin 260 työntekijää, joista esihenkilötehtävissä toimii noin 40 työntekijää. Teemme työtä todella haastavan asiakaskunnan kanssa. Työmme on vaativaa ja välillä kuormittavaakin. Tästä syystä henkilöstön hyvinvointiin täytyy panostaa.

Olemme onneksi jo vuosia sitten ymmärtäneet sen, että laadukas johtaminen ja esihenkilötyö on työhyvinvoinnin keskiössä. Johtamisen ja esihenkilötyön kehittäminen on kuitenkin jatkuva prosessi: koskaan ei pidä tuudittautua siihen, että nyt kaikki on valmista, eikä johtamiseen tarvitse enää kiinnittää huomiota. Kyllä tarvitsee! Erityisesti tämän päivän työelämässä työntekijöiden vaatimukset työlle muuttuvat. Toisaalta myös osa työntekijöistä saattaa omata puutteelliset valmiudet työn tekoon.

Johtajuus ei ole vain asema tai titteli; ennen kaikkea johtaminen on päivittäisiä valintoja ja tekoja.

Perusta hyvälle johtamiselle lähtee siitä, että johtamisrooleissa on oikeat henkilöt. Jotta osaamme valita nämä oikeat henkilöt johtamistehtäviin, tulee meidän työnantajana määritellä se, mitä odotamme johtajiltamme ja esihenkilöiltämme. Johtajuus ei ole vain asema tai titteli; ennen kaikkea johtaminen on päivittäisiä valintoja ja tekoja. Toinen tärkeä perusta hyvälle johtamiselle on yhteinen näkemys siitä, mikä on meidän tapamme johtaa.

Meillä Sininauhasäätiö-konsernissa hyvän johtamisen määrittely lähtee arvoistamme ja strategiastamme. Se kiteytyy tavoitteeseen Suomesta, jossa jokaiselle on paikka. Työmme ja toimintamme keskiössä on paikkansa löytävä asiakas, jota tuetaan yksilöllisesti ja tavoitteellisesti. Myös johtamisemme keskiössä on ihminen ja ihmisyys, mutta myös se, että henkilöstömme työote on arvoa tuottavaa.

Johtamislupauksemme kiteytyy näihin viiteen tärkeään elementtiin:

  • Ihminen: Johtamisen keskiössä on aina ihminen ja ihmisyys, sen vahvistaminen ja kunnioittaminen.
  • Vastuu: Johtaminen on vastuun ottamista ja vastuun jakamista eli valtuuttamista.
  • Merkitys: Merkityksellisyys syntyy, kun ihminen kokee työllään olevan merkitystä, ymmärtää oman roolinsa organisaatiossa ja kokee sen tärkeäksi.
  • Luottamus: Luottamus syntyy teoista eli lupauksista ja niiden lunastamisesta.
  • Kehittyminen: Esihenkilötyön ja johtamisen tehtävä on saada ympärillä olevat ihmiset kasvamaan ja kukoistamaan, niin ihmisinä kuin ammattilaisinakin.

Olen itse toiminut yli 20 vuotta erilaisissa esihenkilö- ja johtamistehtävissä. Olen pohtinut paljon sitä, miksi itse edelleen innostun johtamisesta ja koen, että johtamistyö on tehtävä, joka on minulle todella merkityksellinen. Lyhyesti ja ytimekkäästi vastaus on ihmiset. Se, kun näen kuinka työntekijät kasvavat ammattilaisina ja ihmisinä.

Tähän tilanteeseen olen päässyt olemalla oma itseni, kuuntelemalla, sparraamalla, tekemällä sen minkä lupaan, antamalla vastuuta, kiittämällä, myöntämällä omat mokani avoimesti ja joskus jopa pyytämällä anteeksi.

En ole johtajana kaikkien alojen asiantuntija, mokailen melkein päivittäin, mutta siitä huolimatta koen olevani ihan hyvä johtaja. Tähän tilanteeseen olen päässyt olemalla oma itseni, kuuntelemalla, sparraamalla, tekemällä sen minkä lupaan, antamalla vastuuta, kiittämällä, myöntämällä omat mokani avoimesti ja joskus jopa pyytämällä anteeksi. Lisäksi pidän koko ajan kirkkaana mielessäni yhteisen strategiamme tavoitteet ja sen, mitä strategian toteuttaminen edellyttää minulta ja työntekijöiltäni. Aika perusasioita minun mielestäni!

Lopuksi kysymys siitä, tarvitaanko nykyisin lainkaan johtajia ja esihenkilöitä – ehdottomasti tarvitaan. Mutta ei sellaisia johtajia, jotka valvovat, vahtivat, käskyttävät ja ovat johtamistehtävissä vain aseman tai tittelin vuoksi. Tarvitsemme johtajia, jotka ovat inhimillisiä, empaattisia ja ennen kaikkea sellaisia, jotka antavat muiden loistaa.

Tsemppiä kaikille teille, jotka teette arvokasta johtamis- ja esihenkilötyötä!

Heidi Nikkilä
Henkilöstöjohtaja
Sininauhasäätiö-konserni

#Blogit

#Vastuullisuus

#HR

#Strategia