27.3.2025
Kulttuurihyvinvoinnista hyötyvät kaikki

Kulttuurihyvinvointitoiminnalla on tärkeä tehtävä asumissosiaalisessa työssä sekä järjestölähtöisissä matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa. Myös Sininauhasäätiö-konsernissa hyvinvointia edistetään kulttuurin ja luovien toimintojen keinoin.
Kulttuurihyvinvoinnilla on erityinen merkitys kaikkein heikoimmassa asemassa eläville ihmisille. Kokemuksemme mukaan pienetkin mahdollisuudet osallistua luovaan toimintaan ja nauttia taiteesta voivat tarjota kaivattuja pysähdyksiä arkeen, joka on monesti raskasta tai jopa kaoottista. Toimintaa suunnitellaan yhteisöä kuunnellen, yhdessä heidän kanssaan.
Helsingin Café Illusian arjessa taide- ja kulttuuri näkyvät erilaisissa ryhmätoiminnoissa. Viime aikoina ryhmissä on maalattu teoksia kierrätettyihin kaakeleihin, joista tullaan muodostamaan suurempi kollaasi yhteisökahvilaan. Kävijöiden luova kädenjälki näkyy tilassa muun muassa maalattujen kierrätysesineiden sekä savitöiden asetelmina. Toisinaan järjestettävät jamit tarjoavat yhteisökahvilan kävijöille mahdollisuuden yhdessä soittamiseen ja musikaalisiin kokeiluihin, ilman osallistumisen pakkoa. Kuukausittain tehtävät retket suuntaavat kävijöiden toiveesta usein kulttuurikohteisiin, kuten taidenäyttelyihin tai museoihin. Café Illusian ensimmäisen toimintavuoden 2024 aikana ryhmissä ja retkillä oli 1701 osallistumiskertaa.

Café Illusian ryhmiin osallistuville suunnatun kyselyn palaute on kannustavaa. 63 % vastaajista kertoi osallistuvansa ryhmiin vähintään kerran viikossa tai useammin.
Osallistujat pitivät ryhmää itselleen tärkeänä yhteisönä ja kokivat, että heihin luotetaan ryhmän jäsenenä. Lähes kaikki vastaajat kertoivat saavansa myönteistä palautetta omasta toiminnastaan ryhmässä sekä pitävänsä ryhmätoimintaa itselleen merkityksellisenä.
Kyselyyn vastaamiseen aikaansa antaneiden ihmisten asuinolosuhteet olivat suurelta osin kuitenkin valitettavan huonot; 63 % kyselyyn vastanneista ihmisistä kertoi olevansa asunnottomana.
Mitä meissä tapahtuu, kun käytämme luovuuttamme?
WHO:n mukaan hyvinvointivaikutukset ovat yksilöllisiä ja monikanavaisia. Näitä ovat esimerkiksi ahdistuneisuuden lieventyminen, yksinäisyyden väheneminen, itseluottamuksen ja resilienssin vahvistuminen sekä kivun lievitys. Luovan toiminnan äärellä koemme tunteita, olemme vuorovaikutuksessa ja aistimme aktivoituvat.
Kansallisissa ja kansainvälisissä tutkimuksissa taideosallistuminen on yhdistetty esimerkiksi parempaan stressinhallintaan ja pienempään masentumisen riskiin. Sen on todettu auttavan useiden fyysisten ja psyykkisten sairauksien kanssa pärjäämisessä, vähentävän yksinäisyyttä sekä lisäävän sosiaalista sitoutumista.
Otteita Café Illusian kyselystä, jossa on selvitetty, mikä on vaikuttanut osallistujien kokemukseen ryhmistä eniten:
- ”Saa oppia kansainvälisiä ruokia ja sosiaalista toimintaa, myös se on tärkeää mielestäni.”
- “I feel very happy when am around these people. I feel happy with that work. One love.”
- ”Museo ja ruokaryhmät ovat erittäin mukavia”
- ”Lov the rythm”
- ”Mukava henkilökunta, monipuolinen toiminta esim. kokkaus, museovierailut, taide.”

Valtakunnallinen kulttuurihyvinvoinnin toimijoista koostuva Kulttuurihyvinvointipooli on tuottanut tuoreen vaalioppaan, joka tiivistää kulttuurihyvinvoinnin keinona edistää hyvinvointia ja osallisuutta sekä vähentää yksinäisyyttä ja eriarvoisuutta. Kulttuurihyvinvoinnin keinoin pystymme vähentämään myös terveys- ja sosiaalipalvelujen kuormitusta.
Oppaan tarkoituksena on tukea kunta- ja aluepäättäjiä kevään 2025 vaaleissa tarjoten konkreettisia vinkkejä päätöksenteon tueksi.
Kulttuurin tulee olla saavutettavaa, koska se kuuluu kaikille. Siihen tarvitaan erilaisten kohderyhmien mukaan ottamista toimintojen ja palvelujen kehittämiseen, ymmärrystä kulttuurin hyvinvointivaikutuksista, kulttuuri- ja sotekentän yhteistyötä sekä taloudellisia resursseja. Kulttuuri kuuluu myös pitkäaikaisasunnottomuutta kokevalle tai päihderiippuvuutta sairastavalle ihmiselle. Pitkäkestoisesti kriisiytyneet kohdat elämässä ovat niitä, joissa luovalla ja taiteellisella toiminnalla on erityinen voima luoda yhteyttä ja toivoa.

Sonja Varonen
Lue lisää Sininauhasäätiö-konsernissa tehtävästä kulttuurihyvinvointitoiminnasta sekä matalan kynnyksen toiminnoista:
Café Illusia & Tuusulan päivätoiminta
Helsingin Sanomat: Soitto voittaa päihteet
Kulttuurihyvinvointipoolin vaaliopas
Maailman terveysjärjestö WHO:n raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista
#Blogit
#Asunnottomuus
#Illusia
#Matalan kynnyksen palvelu
#Osallisuus