27.10.2022

Kohtaamisen ABC: Ihmiseltä ihmiselle – ystävät takapihalla

Blogit

Sininauhasäätiön Koti kaikille toimii asunnottomuuden poistamiseksi. Yksi tärkeimpiä tehtäviämme on toimia äänitorvena kokemuksen äänelle. Haluamme kehittää palveluita ihmisten omien kokemusten perusteella.

#Blogit

#naapurustotyö

#Koti kaikille

Jaamme meille kerrottua tietoa niin poliittisille päättäjille kuin naapurustoonkin. Somekanavissamme kerromme todellisista kokemuksista, puramme stigmoja ja levitämme tärkeää tietoa asunnottomuudesta sekä siihen liittyvistä ilmiöistä. Tällä viikolla olemme somettaneet Koti kaikille Instagramissa ja Facebookissa Ystävät takapihalla -teemalla.

Alkuperäinen ’Ystävät takapihalla’ idea syntyi ystävänpäivänä, jolloin halusimme kutsua asumispalveluyksiköidemme sekä päiväkeskuksiemme naapuruston ja kanssaeläjät ystäviksemme. Tuolloin nautimme kahvit linjoilla ja visailimme asunnottomuusfaktoilla. Halusimme muistuttaa, että mekin olemme osa naapurustoa, eikä meitä tarvitse vierastaa – saatikka toivoa meidän muuttavan muualle. Olemme myös vastanneet ystävyyden nimissä usein kysyttyihin kysymyksiin palvelujamme koskien.

Kuluvan viikon aikana olemme tarjoilleet tietoa ja vinkkejä ihmisten kohtaamiseen. Me ihmiset kohtaamme toisia ihmisiä arjessa päivittäin. Missä elämme ja liikumme, siellä on todennäköisesti muitakin ihmisiä – kaduilla, kaupassa, kirjastossa, töissä, harrastuksissa tai vaikkapa pysäkillä. Kohtaamisilla onkin suuri vaikutus. Parhaimmillaan kohtaaminen tuo hyvän mielen, huonoimmillaan se voi pilata koko päivän.

Se, miten tulet kuulluksi ja nähdyksi, miten sinut kohdataan, määrittää sinua, halusitpa tai et. Parasta on kuitenkin se, että sinä voit vaikuttaa siihen, miten sinä kohtaat ihmisiä. Älä tee ulkonäön perusteella oletuksia. Helppoa!

Parasta on kuitenkin se, että sinä voit vaikuttaa siihen, miten sinä kohtaat ihmisiä. Tavoittele aina kunnioittavaa, tasa-arvoista ja ennakkoluulotonta kohtaamista.

Hei, moi, terve, huomenta, päivää! Millä vain näistä on helppo aloittaa, kun kohtaa toisen ihmisen. Tervehtiminen ei vaadi paljoa, mutta voi merkitä sitäkin enemmän. Se on merkki siitä, että minä näen sinut, olemme saman arvoisia, en pelkää sinua. Sinun ”hei” voi olla kohtaamallesi ihmiselle se hetki, jolloin hänestä tuli vertainen – hetki, jolloin hän sai näkyä.

Vuorovaikutus, vuorovaikutus ja vuorovaikutus. Siinä on sellaista taikaa, jolla hyvinkin parantaisi koko maailman. Tai no, ainakin monta asiaa. Helppoa se ei ole ja tarvitsemmekin vuorovaikutukseen taitoja, joita opimme läpi elämän.

Vuorovaikutus on kuuntelua, mutta se on myös puhetta. Hyvässä vuorovaikutuksessa vallitsee molemminpuolinen kunnioitus. Saatat hyvinkin saada uusia näkökulmia ja oivalluksia kuuntelemalla ja esimerkiksi kysymällä.

Jokainen voi myös puuttua syrjivään puheeseen, joka tuottaa eriarvoisuutta. Se, miten esitämme asiat, merkitsee.

Mutta eipäs pelkkä kuuntelu riitä. Pitäisi myös puhua, sillä vuorovaikutusta ei synny yksinpuhelulla. Ei ole huono idea, että kiinnittää huomiota myös siihen, miten puhuu. Se, miten esitämme asiat, merkitsee. Onko puheesi keskustelevaa vai tuleeko asiaa tuutin täydeltä, etkä edes ole kiinnostunut muusta kuin omasta näkökulmastasi. Ei hätää, koska aina voi oppia!

Loppuun haluan jakaa Ruusulankadun asumispalveluyksikön asukkaiden vastauksia, kun kysyin heiltä yhteisökokouksessa terveisiä naapurustoon. Vuorovaikutuksessahan viestit kulkevat kahteen suuntaan. Ihan ensimmäisenä ilmassa oli puolustuskannalla olevaa murinaa, mutta sitten jo kuuluikin:

”Hei, me ollaan ihmisiä!”

”Me ei haluta mitään pahaa, mekin tarvitaan paikka missä olla.”

”Rauhaa ja rakkautta!”

Rohkaisemme ja kannustamme avoimeen, ystävälliseen, muut huomioivaan ja ennakkoluulottomaan dialogiin. Kuuntele, puhu ja osallistu!

Seuraa Koti kaikille -hanketta somessa:
Instagram
Facebook

Ystävällisin terveisin mukavalta takapihalta,

Naapurustotyön asiantuntija, Koti kaikille
Kirsi Veijola

Uusimmat blogit

Henkilö kerää roskia luonnosta

Joka päivä on hyvä päivä ympäristökierrokselle

Jos asut jonkin asumispalveluyksikön lähellä tai olet kulkenut yksikön ohi, olet saattanut nähdä ihmisiä liivit…

Blogit

+1

4.4.2024

Laatujohtaja Sanna Pesonen

Arkitiedosta yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen

Olemme vuosien ajan keränneet asiakastyön dataa. Hiljattain olemme alkaneet selkeyttämään ajatustamme siitä, mitä kaikkea tällä…

Blogit

+2

28.3.2024

Kaksi henkilöä halaavat

Asunnottomuutta kokevien nuorten kohtaaminen vaatii kannattelevaa työotetta ja aikaa

Nuorten asunnottomien kanssa työskennellessä onnistumiset voivat olla hyvin pieniä. Edistys on usein maltillista ja tapahtuu…

Blogit

+1

14.3.2024