18.8.2022

Jokainen palaute tarvitsee vastauksen

Blogit

Naapurustotyön asiantuntija Kirsi Veijola saa vuosittain kymmeniä viestejä naapureilta. Kaikki viestien kirjoittajat eivät jätä yhteystietojaan, vaikka juuri heille olisi tärkeää vastata.

#Blogit

#naapurustotyö

Yksi tärkeimpiä naapurusto- ja ympäristötyön menetelmistä on hyvä viestintä eli vuorovaikutus. Se, että on helppoja ja kynnyksettömiä tapoja olla yhteyksissä meihin, asumispalveluyksiköihin ja päiväkeskuksiin, on erittäin tärkeää. Meille voi soittaa, mailata, täyttää lomakkeen nettisivuilla tai lähestyä sosiaalisen median kanavissa.

Nettisivuiltamme löytyvällä yhteydenottolomakkeella voi ilmoittaa häiriöstä tai ottaa yhteyttä millä asialla vain. Lomake on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi ilmoittajalle, koska me toivomme yhteydenottoja ja olemme kiinnostuneita ympäristössä tapahtuvista asioista. Myös meillä täällä vastaanottajan päässä on pyritty helppouteen ja siihen, että kaikkiin viesteihin reagoidaan, joten lomake suhahtaa aina automaattisesti oikeille tahoille, ja ilmoitukset, joissa toivotaan vastausta, saavat myös vastauksen.

Kaikki yhteydenotot otetaan vastaan, käsitellään ja myös tilastoidaan. Niiden avulla arvioimme ja kehittämme toimintaamme. Viime vuoden elokuussa käyttöön otetulla yhteydenottolomakkeella olemme saaneet tämän vuoden elokuuhun mennessä melkein 70 yhteydenottoa. Yhteydenottoja on monenlaisia, kyse voi olla naapurustosta löytyneistä käyttövälineistä, lahjoitustavaroista, levottomuudesta puistossa tai siitä, että mitä tehdä, kun ei ole asuntoa.

Voisinpa vastata, että me olemme kaikki ihmisiä ja meille kaikille kuuluu ihmisarvo.

Yhteydenottolomakkeen voi täyttää omilla yhteystiedoillaan tai anonyyminä. Anonyymit viestit ovat usein vihaisia yhteydenottoja, eikä niihin haluta vastausta. Ne ovat valituksia meistä sekä meidän toiminnastamme. Kielenkäyttö on niissä usein kovaa, kun mitta on tullut niin sanotusti täyteen. On täysin ymmärrettävää, että varastettu pyörä tai roskattu ympäristö ottaa päähän. Myös se, että naapurusto tuntuu pelottavalta eikä kotoa poistuminen vaikuta olevan turvallista, ei pelkästään ota päähän, vaan tuntuu kohtuuttomalta. Silloin on voinut olla viimeisen pisaran aika ja suodattamatonta postia lähtee liikkeelle.

Näihin viesteihin ei toivota vastausta, vaikka juuri nämä viestit kaipaisivat eniten vastauksia. Kun puhutaan nisteistä, ihmissaastasta, roskaväestä tai siitä, että asukkaamme joutaisivat koiranruuaksi tai siitä, että parempi olisi, jos meidän paskatalomme poltettaisiin, niin sitä toivoo, että voisipa vastata ja kertoa, miksi Sininauhasäätiö-konserni on olemassa ja mitä me teemme. Voisinpa vastata, että me olemme kaikki ihmisiä ja meille kaikille kuuluu ihmisarvo.

Ilman vuoropuhelua on vain turhautumista, suuttumusta, ymmärtämättömyyttä.

Asioilla on tapana helpottua ja usein jopa ratketa, kun vaihtoehtona on vuorovaikutus. Ilman vuoropuhelua on vain turhautumista, suuttumusta, ymmärtämättömyyttä ja jakoa meihin ja heihin. Kaupunki ja naapurusto kuitenkin kuuluu kaikille, eikä ole meitä ja heitä. Meitä, jotka saavat olla täällä, ja heitä, joiden toivottaisiin olevan jossain muualla, mielellään ei missään.

Viihtyisän yhteisen naapuruston luomiseen tarvitaan kaikkia. Me tähtäämme stigmojen purkuun ja asennevaikuttamiseen. Mitä paremmin siinä tehtävässä onnistumme, sitä paremmin meille kaikille on tilaa naapurustossa. Ja juuri siihen tarvitsemme hyvää viestintää eli vuorovaikutusta, konkreettisia tekoja unohtamatta.

Ollaan yhteyksissä! Linkki lomakkeeseen:

Naapurustotyön asiantuntija, Koti kaikille
Kirsi Veijola

Uusimmat blogit

Kuvituskuva: nuotiolla

Hyvän voima

Monet epäilivät Toimintatiistain mahdollisuuksia vuonna 2019. Nyt työtä on jatkettu viiden vuoden ajan. Tulokset yllättävät.…

Blogit

+1

23.5.2024

Kaksi henkilöä täyttää lomaketta.

Valta ja vastuu sote-palveluissa

Sosiaali- ja terveyspalveluissa ammattilaisten on helpompi vaatia palvelun käyttäjiltä vastuuta kuin luovuttaa valtaa. Vastuunkantoa omasta…

Blogit

+1

16.5.2024

ODE-hankkeen projektikoordinaattori Suvi Helle

Nuori, olet avun arvoinen

Kolmivuotinen, yliannostusten ehkäisyyn tähtäävä ODE-hanke päättyi. Hankkeessa havaittiin, että päihdehaitat ovat monen huumeita käyttävän nuoren…

Blogit

+1

2.5.2024