6.3.2025

Elämä kadulla on turvatonta – etenkin naisena

Artikkelit
Naistenpäivä kuvituskuva

Asunnottomien naisten kokemuksia värittää turvattomuus ja väkivallan pelko. On vaarallista jäädä yksin, varsinkin naisena. Sininauha Oy:n asumispalveluyksikössä asuva Katariina kertoo, millaista on olla asunnoton nainen.   

#Artikkelit

#Asunnottomuus

#Asunto ensin

#Asumispalveluyksikkö

#Osallisuus

Maailmalla Suomi näyttäytyy tasa-arvon mallimaana. Tilastokeskuksen koostamat tiedot luovat ruusuisen kuvan suomalaisten naisten yhteiskunnallisesta asemasta.

  • Suomi on maailman toiseksi tasa-arvoisin maa.
  • Suomi on maailman neljänneksi paras maa olla nainen.
  • Suomessa on vuoden 2024 alussa tehdyn vertailun mukaan eniten naisia ministereinä maailmassa.
  • Suomessa valta on jakautunut sukupuolille viidenneksi tasa-arvoisimmin EU:ssa.

Joissakin asioissa on siis päästy jo pitkälle.  

Samanaikaisesti maassamme elää joukko ihmisiä, joille todellisuus näyttäytyy aivan eri tavoin. ARAn mukaan vuonna 2024 Suomessa oli 827 asunnotonta naista, mikä on 72 enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suunta on huolestuttava.  

Nykyinen tilastointi ei usein tunnista asunnottomia naisia, sillä he tukeutuvat miehiä enemmän epävirallisiin järjestelyihin, kuten ystävien ja perheen luona asumiseen. Ulkona nukkuvia naisia on myös vaikeampi laskea, sillä turvallisuutensa takia he pysyvät usein liikkeellä läpi yön.

Katariina on yksi asiakkaistamme, asunnottomuutta kokenut nainen, joka on löytänyt Asunto ensin –mallin mukaisen turvapaikan yksiköstämme. Hän asui ensin entisen kumppanin vanhempien luona, sitten ystävän luona. Lopulta hän päätyi kadulle. Asunnottomuutta hän kuvaa elämänsä pahimmaksi ajaksi.

Et se oli niinku elämäni pahinta aikaa, aivan järkyttävää.

Tässä artikkelissa ”Katariina” esiintyy nimimerkillä.

Väkivalta asunnottomuuden syynä ja seurauksena

Etenkin naiselle asunnottomuuden kokemus voi merkitä turvattomuutta ja väkivallan uhkaa. Naisille väkivalta on usein sekä asunnottomuuden syy että seuraus. Kotiväkivaltaa pakeneva nainen ajautuu herkästi epävarmaan tilanteeseen, jopa asunnottomuusuhan alle. Toisaalta asunnottomuus itsessään altistaa naiset väkivallalle.

Tilastokeskuksen tiedot kertovat suomalaisnaisten kohtaamasta väkivallasta:

  • 34 prosenttia 16–74-vuotiaista naisista on joskus kokenut fyysistä väkivaltaa kumppaninsa taholta.
  • 46 prosenttia on kokenut 15 vuotta täytettyään parisuhteen ulkopuolista fyysistä väkivaltaa, seksuaaliväkivaltaa tai uhkailua.
  •  43 prosenttia 16–74-vuotiaista naisista on kokenut seksuaaliväkivaltaa.

Varsinkin naisena, niin se on tosi vaarallista olla tuolla yksin.

Katariinan mukaan elämä kadulla oli jatkuvasti turvatonta, etenkin yksin. Kerran hän yöpyi yksin puiston julkisessa vessassa. Keskellä yötä sisään tuli tuntematon mies, joka ei suostunut pyynnöistä huolimatta poistumaan. Katariinalla oli mukanaan kettinki, jonka hän otti käteensä. Mies toi Katariinalle kielloista huolimatta viltin ja peitteli hänet väkisin sen alle. Kädessään Katariina puristi yhä kettinkiä ja pyysi miestä toistuvasti poistumaan. Se oli pelottava kokemus.

Toisen kerran tuntemattomat miehet lähtivät seuraamaan Katariinaa. He yrittivät saada hänet autoonsa. Tapaus sai Katariinan lopulta hakemaan apua ja menemään Helsingin kaupungin Hietaniemenkadun palvelukeskukseen, jossa voi yöpyä turvallisesti.

Mä en haluu et ikinä enää tämmöistä tapahtuu.

Turvattomuuden lisäksi asunnottomuudessa haastavinta oli perustarpeista huolehtiminen. Oli vaikeaa löytää paikkaa, missä voisi pestä pyykkiä tai käydä suihkussa. Ilman suihkua joutui pärjäämään joskus jopa useita viikkoja. Julkisissa vessoissa pystyi pesemään kainalot, mutta se ei korvaa kunnollista suihkua.

Miten Katariina selvisi? Siihen hänen on vaikea vastata.

En mä oikein tiedä. Pitää vaan esittää kovempaa ihmistä, mitä oikeasti on.

Yksin ei kannata jäädä

Nyt Katariina on asunut neljä vuotta Sininauha Oy:n asumispalveluyksikössä. Tulevaisuuden toiveista ensimmäinen on henkilökortin hankkiminen, jotta omia asioita voisi pikkuhiljaa hoitaa kuntoon. Ammattilaisen kanssa olisi tärkeä päästä juttelemaan vaikeista kokemuksista. Joskus tulevaisuudessa työkokeilun kautta voisi hiljalleen päästä työelämään.

Muita samanlaisia kokemuksia läpikäyviä Katariina neuvoo ottamaan vastaan apua. Hätämajoitukseen hakeutuminen voi tuntua aluksi vaikealta, mutta se kannattaa. Siellä on turvallisempaa kuin kadulla – etenkin naisille.

Mulla oli alkuun vähän semmoinen (asenne), että kyllä mä pärjään. Luulin muka niin, mutta kannattaa ottaa kaikki apu vastaan.

Katariina korostaa miten tärkeää on, että ihmisille on paikkoja, minne mennä. Niitä pitää olla kaikille ihmisille, erilaisiin tarpeisiin. Naiset käyttävät vähemmän miesvaltaisia asunnottomuuspalveluita, jotka koetaan turvattomina, tai ne eivät huomioi naisten erityistarpeita. Asunnottomuuden sukupuoliulottuvuus tulisi huomioida paremmin, jotta naisten asunnottomuutta voitaisiin ehkäistä ja poistaa paremmin.

Päättäjille Katariinalla on voimakas viesti:

Joka ikinen ansaitsee oman paikan, jossa olla rauhassa. Ja jossa pystyy olla niin, ettei tarvitse koko ajan pelätä.

Haastattelun toteutti Outi Partti. Hän on Sininauhasäätiön osallisuustyöntekijä, joka on toiminut osana Koti kaikille -tiimiä syksystä 2024 asti. Hänen kokemuksensa asunnottomuustyöstä ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle. 

Outi arvostaa työssään sen moninaisuutta. Hän tuo asunnottomuutta kokeneiden ääntä esiin yhteiskunnallisessa keskustelussa eri kanavien kautta. Vaikuttamistyö yhteiskunnallisella tasolla on usein hidasta. Silti palkitsevaa on nähdä, kuinka ihmisten osallisuus vahvistuu sekä yksilö- että yhteisötasolla.

Työssään Outi saa tutustua erilaisiin ihmisiin ja heidän elämäntarinoihinsa. Kohtaamisten ja kuuntelemisen kautta hän oppii itsekin jatkuvasti. Asiakkaiden kanssa työskentely on tärkeää: se muistuttaa siitä, miksi hän tekee työtään. Ilman asiakkaiden äänen kuulemista ei olisi mahdollista kehittää työtä tai saavuttaa todellista yhteiskunnallista vaikutusta.

Outi toivoo, että he, joilla on asunnottomuudesta puutteelliset tiedot, tarkastelisivat omia ennakkoluulojaan. Yleistäminen voi johtaa virheellisiin käsityksiin. Siksi on tärkeää kohdata, kuulla ja oppia.

Katucast on Koti Kaikille -toiminnon tuottama podcast, jossa käsitellään asunnottomuutta ja siihen liittyviä ilmiöitä. Keväällä 2025 Katucastin uudet jaksot ovat kuunneltavissa Spotifyssä. Klikkaathan tästä, jos olet kuulolla ja valmis haastamaan ennakkoluulosi.

Outi Partti

Koti kaikille
Osallisuustyöntekijä
050 401 6244

Lue lisää:

Tarvitsetko apua?

Naisten Linja tarjoaa tukipalveluita väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille, heidän läheisilleen sekä väkivaltaa kokeneiden parissa työskenteleville ammattilaisille.

Naisten Linjan auttava puhelin:
0800 02400
ma–pe klo 16–20

#Artikkelit

#Asunnottomuus

#Asunto ensin

#Asumispalveluyksikkö

#Osallisuus

Kuvituskuva käsistä jotka muodostavat sydämen Ruusulankadun asumispalveluyksikön muuraalin edessä.

Alue- ja kuntavaalit lähestyvät – äänestä kotia!

Kuntien ja hyvinvointialueiden toimilla voidaan joko ennaltaehkäistä asunnottomuutta, tai syventää siihen liittyviä ongelmia. Kevään alue-…

Artikkelit

+3

25.2.2025

Kirsi Veijola naapurustotyöstä ja asumispalveluyksikön asukkaat

Arkea Asunto ensin -mallin asumispalveluyksikössä

”Voi kuinka voisinkaan kertoa tästä tavallisuudesta muille!” Osallisuustyömme yksi tavoite on jakaa tietoa siitä, miten…

Blogit

+5

13.2.2025

Matalan kynnyksen toimintojen päällikkö Sonja Varonen

Asunnottomuutta kokeva ja päihteitä ongelmallisesti käyttävä nainen ansaitsee turvaa

Naiset päätyvät asunnottomiksi eri syistä kuin miehet ja heidän kokemuksensa asunnottomuudesta poikkeavat miesten kokemuksista. Vaikka…

Blogit

7.3.2024