19.1.2023

Asumispalveluyksikkö naapurustossa – elämää ja arkea Pessissä

Blogit

Tiedätkö, keitä me olemme? Oletko joskus tai ehkä päivittäin mennyt meidän ohitsemme ja ajatellut, että mitäköhän tuolla tapahtuu? Ehkä olet kuullut jotain epämääräistä tai jopa raflaavaa. Nyt pääset kurkkaamaan asumispalveluyksiköön, kun ohjaaja Kaisa kertoo työstään.

#Blogit

#naapurustotyö

#Pessi

Helsingin Vallilassa, osoitteessa Mäkelänkatu 50, toimii Sininauha Oy:n asumispalveluyksikkö Pessi, joka tarjoaa tuettua asumista asunnottomuutta kokeneille ihmisille.

Pessi on tarkoitettu erityisesti sellaisille pitkäaikaisasunnottomille, joilla on taustallaan päihde- ja mielenterveysongelmia. Asumisyksikössä tavoitteena on asukkaan asumisedellytysten parantaminen sekä kodin mahdollistaminen kaikille. Toiminta pohjautuu asunto ensin -periaatteeseen, jossa ajatuksena on se, että ensin turvataan asuminen ja vasta sen jälkeen alkaa muu sosiaalinen kuntoutuminen. Asunto on siis kuntoutumisen ensimmäinen askel: kun asuminen on kunnossa, voi paremmin keskittyä elämän- ja arjenhallinnan asioihin.

Henkilökunta on paikalla Pessissä ympäri vuorokauden. Asukkaiden arkea Pessissä, Somix- ja Pessix-yhteisössä turvaa 20 ohjaajaa, joihin kuuluu yöohjaajia, palveluohjaajia, sairaanhoitaja sekä toimintaterapeutti, työvalmentaja, tiimiesihenkilö ja yksikönpäällikkö. Tämä porukka kulkee asukkaiden rinnalla, mahdollistaa, että arki ja hommat rullaavat.

Aina, kun Pessissä vieraillee, ei voi muuta, kuin ihailla ohjaajien ammattitaitoa ja sitä, miten he kohtaavat asukkaita ja miten hektisen näköinen arki toimii.

Somix on uusi asumisyhteisö Pessissä, joka tarjoaa erittäin vahvaa apua arkeen ja elämänhallintaan.

Tapasin Kaisan, joka on työskennellyt Pessissä ohjaajana vuodesta 2017. Viiden vuoden aikana Kaisa on työskennellyt myös pätkän palveluohjaajana, ja tuorein muutos tapahtui hetki sitten, kun Kaisa siirtyi ohjaajaksi Somix-yhteisöön.

Somix on uusi asumisyhteisö Pessissä, joka tarjoaa tuettua asumista ja erittäin vahvaa apua arkeen ja elämänhallintaan. Se on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pärjää normaalissa tuetussa asumispalvelussa, mutta joille palveluasuminenkaan ei ole oikea ratkaisu. Mäkelänkadulla aiemmin olleet toimistotilat onkin remontoitu tähän tarkoitukseen. Pessissä on eletty remontin keskellä kesäkuusta alkaen, mikä on tuonut asumiseen omat haasteensa, mutta onneksi loppu jo häämöttää, sillä helmikuun lopussa kaiken pitäisi olla valmista.

Pessissä työskennellään asiakkaan rinnalla ja vastataan hänen yksilöllisiin tuen tarpeisiinsa. Jokaisella asukkaalla on omaohjaaja. Kaisalla omaohjattavia asukkaita oli kymmenen, mutta uudessa Somix-yhteisössä määrä vähenee. Omaohjaajan tarkoitus on, että omien ohjattavien asioista ollaan paremmin perillä ja asukas tietää kenen puoleen hän voi kääntyä. Vaikka omaohjaaja jokaiselta löytyykin, asukas voi ja saa asioida kenen ohjaajan kanssa haluaa.

Kysyttäessä tyypillisestä työpäivästä, Kaisa naurahtaa ja sanoo, että tuohon on mahdotonta vastata. Ohjaajan työ voi näyttää melko kaoottiselta, sillä hiljaisia hetkiä ei yleensä ole. Asumisyksikön arjessa niin kuin elämässä yleensäkin, asiat elävät ja suunnitelmat muuttuvat lennosta. Tyypillistä on siis vaihtelevuus ja yllätyksellisyys.

Työssä voi vaikuttaa asukkaiden elämän laatuun ja olla avuksi.

Kaisa kuvailee, että asumispalveluyksikön arjessa on usein yllättäviä tilanteita: voi olla ensiavuntarvetta, uhkaava tilanne tai yleistä levotonta säpinää. Joskus kaikki mahdollinen tapahtuu samaan aikaan ja tuntuu, että nyt on jäätävä tahti, mutta kaikesta on aina selvitty. Toimiva työyhteisö ja oikea asenne ratkaisevat.

Kaisa kertoo, että työssä on onnistumisia ja haasteita. Onnistumisen tunnetta usein tuovat pienet asiat. Jokin asukkaan kanssa sovittu asia onnistuu, asukas saapuu sovittuun tapaamiseen, tai vireillä olleeseen hakemukseen saadaan allekirjoitus.

Asukkailta saatu palaute on tärkeää, varsinkin silloin, kun se on hyvää. Pienet huomion osoituksen asukkailta lämmittävät ohjaajan mieltä ja tuovat onnistumisen tunnetta työhön. Mikä sen aidompi palaute onkaan kuin spontaani kiitos lappunen tai vaikkapa kukkakimppu.

Työssä hyvältä tuntuu se, että voi vaikuttaa asukkaiden elämän laatuun ja olla avuksi. Kaisan kuvaillessa työtään voi kuulla sen, kuinka jokainen asukas on tärkeä.

Pessin ohjaaja Kaisa, valokuva.
Parasta työssäni on asiakkaat”, Pessin ohjaaja Kaisa sanoo.

Haastavaa työssä Kaisan mielestä on suunnitelmien ja aikataulujen jatkuva muuttuminen. Asunnottomuuden kokemuksen lisäksi asukkailla on usein taustallaan päihde- ja mielenterveyshaasteita, jotka vaikuttavat siihen, että suunnitelmissa on vaikea pysyä. Suunnitelmat voivat olla asukkaalle hyvinkin mieluisia ja odotettuja, mutta silti muutoksia saattaa tulla.

”Sitten, kun asiat menevät putkeen, se tuntuu hyvältä”, toteaa Kaisa hymyillen.

Kaisan mielestä parasta työssä on asiakkaat ja heidän kohtaamisensa. ”Tuntuu melkein kliseiseltä vastaukselta, mutta niin se vaan on.”

Myös se, että työtä saa tehdä omalla persoonallaan, tuntuu Kaisasta tärkeältä, sekä tunne siitä, että työntekijöihin luotetaan. Kaisa mainitsee myös esihenkilötyön tärkeyden, kuinka merkittävää on, että työntekijä tulee kuulluksi ja kiinnostus häntä kohtaan on aitoa.

Jos yhdenkin asukkaan elämään tulee pieninkään positiivinen muutos, se on voitto.

Se, että päihdeongelman takana on aina ihminen, on tärkeintä, mitä Kaisa on oppinut työssään. Ihmisten tulee antaa elää, eikä muutokseen voi pakottaa ketään. Jokaisen ihmisen elämä on elämisen arvoinen sellaisena kuin se on. On hyväksyttävä, että joskus asiat eivät vain muutu ja sekin on elämää. Mutta aina on mahdollisuus yllätyksille. Jos yhdenkin asukkaan elämään tulee pieninkään positiivinen muutos, se on voitto. Työmme tarkoitus on mahdollistaa ihmisarvoinen elämä.

Kaisalle on tärkeää, että oma ja työnantajan arvomaailma kohtaavat.

”Olemme heikoimman puolella, joustamme äärimmäisissäkin tilanteissa, kannustamme viimeiseen asti, motivoimme ja tuemme toivottamaltakin tuntuvissa tilanteissa”, Kaisa sanoo.

Sininauhasäätiö-konsernin arvomaailma näkyy Kaisan työssä jatkuvana työn kehittämisenä. Hyvä esimerkki tästä on tuore asumisyhteisö Somix, joka on erittäin tervetullut lisä asumispalveluyksikkö Pessiin. Somix mahdollistaa niin sanottujen väliinputoajien auttamisen asumispalveluissa.

Nyt siis vuoteen 2023 uusilla tuulilla. Kaisa kokee, että on mahtavaa päästä rakentamaan uutta yhteisöä ja aloittamaan toiminta ihan alusta.

Naapurustotyön asiantuntija, Koti kaikille
Kirsi Veijola

Uusimmat blogit

Projektipäällikkö Päivi Malmivaara

Nuoli – eteenpäin on oikea suunta

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli on toiminut jo viiden vuoden ajan. Haasteista huolimatta, tai ehkä…

Blogit

+2

18.7.2024

Kissanpäivät Vuorelassa

Lemmikkien myönteisistä vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on olemassa tutkimusnäyttöä ja samaa todistaa myös arkikokemus. Sininauha Oy:n…

Blogit

25.6.2024

Uutta tutkimustietoa maahanmuuttaneiden asunnottomuudesta

Maahanmuuttaneiden asunnottomuus on laajeneva ongelma, johon yhteiskunta ei tarjoa valmiita ratkaisuja. Uuden tutkimustiedon valossa tilanne…

Blogit

+1

13.6.2024