4.10.2024

Toivon Tiistai – yhdessä toivoa luomassa -valokuvanäyttely Töölön kirjastossa

Tapahtumat
HOPE worldwide_toimintatiistai purokunnostus

Mitä tapahtuu, kun vapaaehtoiset auttajat ryhtyvät taimenpuron kunnostustyöhön äärimmäisen syrjäytymisuhan alla elävien ihmisten kanssa? Töölön kirjastoon koottava valokuvanäyttely kertoo HOPE worldwide Suomen vetämistä Toimintatiistain tapaamisista, joiden keskiössä on toivo, pienten kohtaamisten merkityksellisyys ja työ, joka saa aikaan moninkertaista hyvää.

Toimintatiistai on Sininauhasäätiön järjestämää osallistavaa ja yhteisöllistä toimintaa erityisen haavoittuvissa tilanteissa eläville ihmisille. Heidän arkensa ja elämänhallintansa haasteet liittyvät usein asunnottomuuteen sekä päihde- ja mielenterveysongelmiin.

HOPE worldwide Suomen vetämä Toimintatiistai-ryhmä on ollut suosittu. Se on tarjonnut osallistujille kerran kuukaudessa erityistä ohjelmaa: retki saaristoon sekä Sipoonkorven siivousta ja purotalkoita Vantaan kaupungin purotalkkareiden opastuksella. Esimerkiksi purotalkoot Rekolanojalla olivat esteetöntä toimintaa, ja tarjosivat näin yhdenvertaisen mahdollisuuden ympäristötyöhön ja osallistumiseen myös liikuntarajoitteisille osallistujille.

HOPE:n yhteistyö Sininauhasäätiön ja Toimintatiistai-ryhmän kanssa alkoi toiminnanjohtaja Ylva Lindqvistin mukaan kolme vuotta sitten. Toiminnan jatkuvuus on ilahduttanut Lindqvistiä:

Säännöllisissä kohtaamisissa me vapaaehtoiset näemme, miten ryhmäläisten luottamus ja elämänilo lisääntyy arjessa toiminnan myötä. Ja koska toiminta koetaan mielekkääksi, osallistuneet kannustavat muitakin tukea tarvitsevia mukaan. Yhteisissä tapaamisissa ja yhdessä aterioidessa käydään usein suorastaan sykähdyttäviä keskusteluita. Eräs osallistuja oli levoton venematkalla Vallisaareen, mutta ympäröivä luonto ja seura saivat hänet rauhoittumaan. Yhteisöllisyyden ja merkityksellisyyden kokemus näissä tilanteissa on suuri.

Vapaaehtoistyö on mahdollistanut myös nuorille HOPE:laisille tilaisuuden oppia, kantaa vastuuta ja kasvaa. Merkityksellistä toimintaa on ideoitu, suunniteltu ja toteutettu yhdessä.

Lindqvist halusi välittää erityisen kokemuksen muillekin: siitä syntyi ajatus Töölön kirjastoon koottavasta valokuvanäyttelystä. Näyttelyn kuvissa Toimintatiistain vapaaehtoiset auttajat toimivat yhdessä ryhmäläisten kanssa. Ilon ja toivon kokemus on käsinkosketeltava.

Valokuvanäyttely toivosta, jota joku jaksaa kannatella, kun itse ei.

Toimintatiistaitoiminnan käynnistäjä, Sininauhasäätiön vapaaehtoistyön päällikkö, Soile Bar-Yosef kertoo, että Toimintatiistait on alusta asti järjestetty ensisijaisesti vapaaehtoisvoimin ja lahjoittajien tuella.

HOPElaiset tekevät vapaaehtoistyötä täydellä sydämellä. Kuvista välittyy pienten merkityksellisten hetkien ilo ja toivo, Bar-Yosef kertoo: – Uskon Toimintatiistain voimaan. Siihen, että jopa lohduttomilta tuntuvissa tilanteissa on suuri merkitys sillä, kun joku toinen jaksaa seistä rinnalla ja uskoa hyvään, vaikka oma toivo hiipuu. Valokuvanäyttely tuo näkyväksi vapaaehtoistyön merkityksen.

Bar-Yosef on tehnyt viimeisten kuukausien ajan työn ohessa opinnäytetyötä, johon sisältyy kyselytutkimus Toimintatiistain vaikuttavuudesta. Tulokset ovat yksiselitteiset: ryhmään osallistuneiden sosiaaliset suhteet lisääntyivät ja osallisuuden kokemus vahvistui. Toiminta toi osallistujille uusia elämyksiä sekä sisältöä ja rytmiä elämään.

”Elämä oli ihan mustaa ennen tätä.”

Kuvia näyttelyyn kertyi kolmen vuoden varrelta erilaisista toiminnallisista hetkistä. Kuvista välittyy sama toivo, jota HOPE worldwide Suomen vapaaehtoiset auttajat ovat työssä kokeneet.

Kuinka monta ämpäriä puron kunnostustyöhön lopulta tarvittiin? Yhtä monta kuin on Toimintatiistain osallistujia: soraa siirrettiin ämpäreissä käsiparista toiseen Vantaan kaupungin kalastusteknikon johdolla. Kun rivi oli kyllin pitkä, se ulottui helposti Rekolanojaan asti. Näin saatiin luotua taimenille suotuisa kutupaikka.

Entä Toimintatiistaihin osallistuvat ihmiset? Ne, joilla ei ole aina mahdollisuutta pitää huolta edes omasta hyvinvoinnistaan. He saivat vahvan kokemuksen huolenpidon voimasta:

Kahtena edellisenä kesänä purotalkkareiden ja ryhmän kanssa kunnostamamme Kormuniitynoja on taas taimenpuro. Purossa on nähty tänä kesänä taimenen pienpoikasia ensimmäistä kertaa vuosikausiin, kertoo HOPE:n toimintakoordinaattori Marko Laakkonen.

Hyvä työ yhteisen tavoitteen eteen, joukkoon hyväksyminen, vastuu, onnistuminen – on vaikea kuvitella mikä olisi tehokkaampi tapa tulla osalliseksi yhteiskuntaa.

Heinäkuussa 2024 toiminnan esteettömyyden ja ympäristöretket mahdollistanut EU-rahoitus päättyi. Huoli HOPE worldwide Suomen vetämän Toimintatiistain tulevaisuudesta on suuri.

Vetoamme yrityksiin ja muihin mahdollisiin tukijoihin, jotta Toimintatiistain työtä voidaan jatkaa. Se tarjoaa äärimmäisen haastavassa tilanteessa oleville asunnottomille tai asunnottomuutta kokeneille ihmisille mahdollisuuden osallistua, olla yhdessä ja onnistua.

Aika ja paikka

  • Toivon tiistai – yhdessä toivoa luomassa -valokuvanäyttely Töölön kirjastossa 7.– 27.10.2024 (Topeliuksenkatu 6, Helsinki)
  • Avajaistilaisuus 7.10.2024 klo 18-20, Ryhmätila 1, kerros 0
  • Tila on pieni: ilmoitathan tulostasi etukäteen Ylva Lindqvistille

Yhteystiedot

  • Ylva Lindqvist, HOPE worldwide Suomi, puh. 050 502 3827
  • Soile Bar-Yosef, Sininauhasäätiö, soile.bar-yosef@sininauhasaatio.fi

Lue lisää aiheesta:

HOPE worldwide Suomi ry on voittoa tavoittelematon avustusjärjestö, joka tekee poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta vapaaehtoistyötä. HOPE toimii yhteistyössä esimerkiksi Sininauhasäätiön, Vantaan kaupungin ja Metsähallituksen kanssa.

Toivon tiistai – yhdessä toivoa luomassa -valokuvanäyttelystä toivotaan kiertävää näyttelyä. Se on helposti siirrettävissä ja pystytettävissä esimerkiksi yrityksen tiloihin tai julkisiin kohteisiin. Toivomme yhteydenottoja kaikilta, joilla olisi tila vapaana ja halu välittää viestiä hyvästä työstä edelleen.

Artikkelin kuvat: HOPE worldwide Suomi ry

#Tapahtumat

#vapaaehtoistyö