21.12.2023

”Sinäkin olet olemassa” – Aimossa asukkaita muistetaan erityisesti jouluna

Blogit
Sininauhasäätiön jalkautuvan palveluohjaus- ja asumisneuvontatiimin Aimon Aimo-nukke ja lahjapaketti pöydällä

Kaikille joulu ei ole vain juhlaa ja riemua. Sininauhasäätiön Aimo-tiimissä muistetaan jouluna niitäkin, jotka muilta unohtuvat.

#Blogit

#Aimo

Sininauhasäätiön Aimo-tiimi tarjoaa asumisen tukea ja neuvontaa asunnottomille ja asunnottomuusuhan alla oleville. Aimo-tiimin monivuotiseen perinteeseen kuuluu joulumuistaminen, jolloin ympäri pääkaupunkiseutua asukkaille viedään joululahjoja.

Jouluun kuuluu pieni paketti

”Menemme ovelle ja soitamme ovikelloa. Jos asukas avaa oven, ojennamme joulupaketin. Jos ei, tiputamme paketin postilaatikosta sisään”, tiimiesihenkilö Eeva Harez Aziz kertoo.

”Asiakkaan luokse on kiva mennä lahjapaketin kanssa. Kun naapurit katsovat ikkunasta, että säätiön auto tulee pihaan ja että kädessä onkin joululahja eikä mikään varoituslappu, se on sellainen positiivinen kohtaaminen myös naapuruston kanssa”, palveluohjaaja Sami Ng jatkaa.

Joululahjoja viedään ympäri pääkaupunkiseutua, sillä Aimon asukkaat asuvat hajasijoitetuissa asunnoissa Espoon, Vantaan ja Helsingin alueella. Tavallisesti Aimon työntekijät vierailevat asukkaiden luona silloin, kun nämä tarvitsevat apua asumiseen liittyvissä asioissa, mutta joulukuussa työntekijät matkaavat sellaisiinkin asuntoihin, joissa tukea tarvitaan harvoin.

Joulupakettien vieminen perille on aimolaisille mielestä puuhaa, mutta asukkaiden reaktiot vaihtelevat.

”Espoossa kaveri avasi oven ja kun ojensimme paketin, hän sanoi vain, että lukko pitäisi hoitaa.”

Tänä vuonna Aimon joulupaketti sisältää suklaalevyn ja t-paidan. Paketin sisältö vaihtelee vuosittain, mutta lahjan on oltava jotain postilaatikosta sisään mahtuvaa, sillä aina asukas ei ole kotona tai ei avaa ovea.

”Jos klo 10.35 ovikello soi, joku saattaa miettiä, että mikä juttu”, Sami sanoo.

Vaikka joululahja on pieni, se saa vastaanottajan päässä monenlaisia merkityksiä. Yksi avaa paketin ja ottaa lahjan käyttöön heti, toinen laittaa sen kiertoon joululahjan muodossa, kolmas säilyttää pakettia kaapin päällä ja ehkä odottaa jouluaattoon.

”Yksi asiakas tuli käymään Elimäenkadulla, ja kysyin, että saitko joululahjan. Hän avasi hupparin vetoketjun ja näytti, että t-paita on päällä”, Eeva kertoo.

Joulumuistamiseen sisältyy myös joulukortti, jota voisi kuvailla Aimo-tiimin näköiseksi. Kortissa komeilee tiimin työntekijöiden kasvot jouluisessa ympäristössä. Eeva ja Sami kertovat, että Aimon joulukortteja on säilytetty huolella.

”Menimme asukkaan luona käymään ja Sami hoksasi, että jääkaapin ovessa oli kahden vuoden takaiset joulukortit esillä.”

”Sillä asiakkaalla oli sellainen lätkäalttari, vuoden -95-juttuja, ja Aimon joulukortit.”

Ei pelkästään riemun aikaa

”Kun toivottaa asiakkaalle, että hyvää joulua, mitä se oikeastaan tarkoittaa?” Eeva pohtii. Kaikille kun joulu ei ole välttämättä hyvä.

Varsinkin asunnottomille joulu saattaa olla haasteellista aikaa ja herättää pikemminkin harmin kuin ilon tunteita. Aimon asukkailla tilanne on parempi, sillä heillä on koti, mutta silti joulu voi tuntua vaikealta yksinäisyyden, päihteiden, rahahuolien tai kipeiden joulumuistojen vuoksi.

”Osa viettää joulua, mutta osa on, että mitä nyt?” Sami toteaa.

Erityisesti joulun alla moni kaipaa juttuseuraa ja soittaa silloin Aimon työntekijälle.

”Joskus asukas saattaa soittaa kertoakseen, että en muuten maksa laskua, vaikka oikeasti hän haluaisi sanoa, että koira kuoli tai että poikaan ei saa yhteyttä.”

Aimossa on myös hiljaisia asukkaita, jotka eivät käytä päihteitä, maksavat vuokransa ajoissa, ja tulevat toimeen naapureiden kanssa. Tällaisia asukkaita työntekijät tapaavat harvemmin, sillä tuen tarve on vähäisempi.

Sen sijaan joulumuistamisten aikaan Aimo-tiimi tapaa niitä hiljaisiakin asukkaita, joista muuten kuuluu harvoin. Aimon Eeva ja Sami kuvailevat joulumuistamista odottamattomaksi positiiviseksi jutuksi, jossa tärkeää on yhteys ja sen pysyminen elävänä. Mutta on myös niitä, jotka eivät kaipaa lahjoja.

”Espoossa joku sanoi, että en halua mitään lahjaa, mutta me veimme silti”, Sami sanoo.

”Joskus työssä pääsemme puserruksen kautta voittoon, mutta aina ei mene putkeen. Tämä joulumuistaminen on sellainen, että on jotain hyvää annettavaa, eikä tarvitse kipittää maksusuunnitelman kanssa.”

Myös moni asiakas kokee joulumuistamisen tärkeäksi. Eeva muistelee asukaspariskuntaa, joka kertoi puhelimessa ottaneensa t-paidat heti käyttöön: ”Miehellä on nyt t-paita päällä ja itselle se tuli yöpaidaksi.”

Eeva ja Sami ovat saaneet myös viestejä, että hei kiitos tästä lahjasta, tämä oli upea juttu. Vaikka kaikki eivät lahjoista perustaisikaan, joulumuistaminen on muistutus siitä, että joulu tulee joka tapauksessa, vuosi vaihtuu. Joulun alla Aimon jokaista asukasta muistetaan ja paketin kautta lähetetään viesti niillekin, jotka muilta saattavat unohtua. Paketin viesti on: sinäkin olet olemassa.

Viestinnän asiantuntija
Taru Nissinen