1.12.2023

Ruusulankadun korvaushoidossa yhteisöllisyys korostuu

Blogit
Henkilö ojentaa korjaushoidon tiedotetta toiselle

Monelle Ruusulankadun korvaushoidon yhteisö on niin tärkeä, että asiakas saattaa tulla aamukahville rupattelemaan, vaikka olisi kotiannospäivä.

#Blogit

#Korvaushoito

Sininauha Oy:n korvaushoito alkoi 2019 pienimuotoisena toimintana Ruusulankadun asumispalveluyksikön tiloissa. Korvaushoito on asumispalveluyksiköstä erillistä toimintaa, ja asiakkaita ohjautuu enimmäkseen yksiköiden ulkopuolelta pääkaupunkiseudun suurimmista kunnista. Korvaushoidossa on myös asumispalvelusyksikön asukkaita, joista yksi on Marika.

Marika aloitti korvaushoidossa vuonna 2021. Hän asuu samanaikaisesti Ruusulankadun asumispalveluyksikössä. Hän käy klinikalla melkein päivittäin. Hoito on sujunut alusta asti niin hyvin, että Marikalla on kiinteät käyntipäivät ja muutama kotiannospäivä viikossa, jolloin hän saa lääkeannoksen mukaan. Tämä mahdollistaa sen, että hänen ei tarvitse käydä klinikalla kotiannospäivinä.

Lisäksi Marikalla on säännölliset vertaistyövuorot. Voisi sanoa, että hänellä on ”vertotyövuorolista”, kuten missä tahansa työssä.

Vertaistyö on aina ollut tärkeä osa Sininauhan korvaushoitoa ja vertaiset ovat olleet alusta saakka kehittämässä toimintaa.

Marikasta on tullut yhteisössä työvuorojen suunnittelija, joka pitää huolen, että vuoroja jaetaan tasavertaisesti.

”Voisinko tehdä tällä viikolla vielä yhden vertovuoron, jotta saan röökirahaa viikonlopuks?” kuuluu kysymys yhteisössä.

”Pitää vissiin neuvotella työnjohtajan kanssa asiasta, mutta Marika on jo lähtenyt.”

Marikasta on tullut yhteisössä työvuorojen suunnittelija, joka pitää huolen, että vuoroja jaetaan tasavertaisesti. Hän on ottanut työkseen pitää huolen myös siitä, että uudet asiakkaat perehdytetään yhteisön vertaishommiin.

Korvaushoidon yhteisö on monelle tärkeä paikka aloittaa aamut.

Yhteisössä kuuluu tasainen rauhallinen keskustelun hyminä ja taustalla on televisio, josta yleensä seurataan ajankohtaisia tv-sarjoja tai elokuvia netin kautta. Välillä Marika käy katsomassa, onko kahvia vielä tarpeeksi, ja käy siistimässä pöytiä ja tarjottavia.

”Muistakaa hei ihan oikeasti siivota omat jälkenne… aikuisia ihmisiä”, Marika ohjeistaa yhteisön väkeä.

Korvaushoidon yhteisö on monelle tärkeä paikka aloittaa aamut. Jotkut saattavat tulla kahville ja rupettelemaan, vaikka olisi kotiannospäivä. Vertaiset pitävät itse huolen työvuoroistaan ja muistuttavat toinen toisiaan kerran viikossa tapahtuvasta työosuusmaksupäivästä. Ne ovat pieniä rahoja, mutta monelle arvokas lisä viikkobudjettiin.

Joka toinen viikko on yhteisökokous, johon kaikki halukkaat voivat osallistua, ja yleensä niissä käsitellään viikoilla nousseita asioita, joista on hyvä sopia yhteisesti. Niihin myös sitoudutaan ja muistutetaan, jos joku yhteisön jäsen unohtaa sovituista asioista.

Tällainen ”yhteisöllinen” hoito antaa asiakkaalle mahdollisuuden päästä takaisin osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa.

Asiakkailla, jotka asuvat Ruusulankadulla, on lyhyt matka klinikalle. Niiden asukkaiden kohdalla, joille aamuheräämiset tuottavat vaikeuksia, voidaan tehdä yhteistyötä asumispalvelun puolen työntekijöiden kanssa. Silloin asumisohjaajat voivat käydä koputtelemassa asiakkaan oveen, jotta tämä heräisi. Yhteistyö mahdollistaa asiakkaan kiinnittymisen korvaushoitoon ja luo samalla rutiineja päiviin.

Tietenkin tärkeintä on, että tällainen ”yhteisöllinen” hoito antaa asiakkaalle mahdollisuuden päästä takaisin osaksi yhteisöä ja yhteiskuntaa. Se luo yksilölle turvaa ja vähentää huomattavasti päihteistä koituvia haittoja.

Marikalla ei ole sitten hoidon alun kuin yksi välipäivä, ja se oli aivan alussa. Marika ja muut vertaiset ovatkin osa laajentuvaa työryhmää. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa oman yhteisönsä toimintaan ja pelisääntöihin. Jokaisella kuuluu oikeus olla osa yhteisöä ja vaikuttaa yhteisiin asioihin, olivatpa ne sitten yksilöllisiä, ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä.

Yksikönpäällikkö, Päihdepalvelut
Linda Brown