10.5.2024

Päihdetyötä yli kahden vuosikymmenen

Uratarinat
Asumisohjaaja Susanna Karalahti

Susanna Karalahti aloitti asumisohjaajana Helsingin Ruusulankadun asumispalveluyksikössä kaksi vuotta sitten. Sininauhalle hän päätyi monen mutkan kautta, ensin keikkalaiseksi, sitten vakituiseksi.

#Uratarinat

Susanna Karalahti valmistui lähihoitajaksi vuonna 1995. Tuolloin hän erikoistui ensihoitoon, mutta lähti heti kouluttautumaan lisää mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Hankkimastaan koulutuksesta huolimatta Susanna uskoo, että päihdetyötä ei opita niinkään kirjoista, vaan tekemällä.

Susannan pitkä ura päihdetyön parissa alkoi jatkokuntoutukseen keskittyvässä hoitolaitoksessa keikkatyöntekijänä kesällä 1997. Vuosien mittaa Susanna on ehtinyt tehdä töitä niin ensisuojassa, katkolla, korvaushoidossa kuin lastenkodissa, minkä lisäksi hän on työskennellyt useissa asumisyksiköissä.

Vakituisen työn hän aloitti Sininauhalla vuonna 2022. Ennen tätä hän ehti tehdä asumisohjaajan työtä keikkatyöläisenä usean vuoden ajan.

”Täällä saan olla oma itseni”

Pitkä kokemus on auttanut Susannaa löytämään työotteen, jota asukkaatkin arvostavat. Hänet tunnetaan humoristisena ja asiakaskeskeisenä ohjaajana, joka viihtyy Ruusulankadun asukkaiden kanssa.

”Olen saanut tehdä tätä työtä omana itsenäni, ja näiden vuosien aikana minulle on muotoutunut oma tyylini. Se on minusta hirveän kivaa, että täällä pystyy toteuttamaan itseään”, Susanna sanoo.

Susanna painottaa haittoja vähentävän työn tärkeyttä. Hänellä on Ruusulankadulla 15 omaohjattavaa, joiden asioiden hoitamisesta hän pääsääntöisesti vastaa.

Asumisohjaajan työ opettaa jatkuvasti

Pitkän uransa aikana Susanna on kohdannut monenlaisia tilanteita ja nähnyt päihdemaailman muutoksen. Muutoksista hän nostaa esiin nuorten kasvavan huumeiden käytön sekä muuntohuumeiden lisääntymisen.

”Tämä työ opettaa koko ajan lisää päihteistä ja päihdemaailmasta. On tärkeää pysyä perillä asioista ja osata keskustella niistä asukkaiden kanssa.”

Susanna korostaa, että päihdetyössä tarvitaan jatkuvaa oppimista ja avointa mieltä uusille haasteille ja tilanteille. Hänen mielestään jokainen kohtaaminen asiakkaan kanssa on mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä ammatillisesti.

”Juuri viime viikolla olin yhden asukkaan kanssa kahvilla, ja kävimme pitkän keskustelun siitä, mitä aineita tällä hetkellä Helsingissä liikkuu ja minkälaisia ne ovat. Meillä oli tosi hyvä keskustelu.”

Hän uskoo vahvasti luottamuksen merkitykseen päihdetyössä. Asukkaiden kanssa rakennettu luottamus on avainasemassa työn onnistumisen kannalta.

Asiakaskohtaamisista virtaa

Vaikka päihdetyö voi olla haastavaa ja välillä jopa kuormittavaa, Susanna ei vaihtaisi sitä pois. Hän nauttii monipuolisista työtehtävistä, jotka täyttävät työpäivän.

”Tämä on aina tuntunut minun jutultani”, hän toteaa.

Ruusulankadulla henkilökunta työskentelee asukkaita varten. Susannan mielestä on tärkeää pysähtyä miettimään, miksi työtä tekee ja mistä siihen saa voimaa.

Susanna saa voimaa ja tukea verkostoiltaan. Vuosien varrella hänen tapaamistaan alan ihmisistä on muodostunut laaja verkosto ystäviä. Lisäksi asiakaskohtaamiset pitävät hänen mielensä virkeänä.

”Ne kohtaamiset ovat mielestäni parasta antia tässä työssä ja ne antavat myös voimaa työhön. Päihdetyössä on hyvä muistaa aina, että sinä et ole sen parempi kuin kukaan muukaan.”

Viestinnän harjoittelija
Annabel Klubb