29.8.2024
Mitä kuuluu naapurustoon?
Kesäaikana huumausaineiden käytöstä tulee joskus näkyvämpää, ja siitä aiheutuu ymmärrettävästi huolta. Siksi meillä panostetaan turvalliseen ja siistiin lähiympäristöön, jota halutaan edistää yhdessä naapureiden kanssa.
#Blogit
#naapurustotyö
#Vastuullisuus
Suomessa kesäaika tuo ihmiset ulos; puistot, pihat ja kadut heräävät eloon, kun aurinko viimeinkin päättää pitkän pimeän. Lämmin ilma ja valoisat kesäyöt saavat monet huokaisemaan: aivan kuin ulkomailla!
Entä jos kesäillan huokaus vaihtuukin järkytyksen ja pelon tunteeseen, kun ulkona aikaansa viettääkin näkyvästi huumausaineita ja muita päihteitä käyttäviä ihmisiä?
Kesän aikana asumispalveluyksiköittemme naapurustosta tulleissa yhteydenotoissa on noussut esiin näkyvä huumausaineiden käyttö ja siihen liittyvät huolet. Yhteydenotoissa ilmenee huoli ja ärtymys siitä, että ihmiset viettävät oman taloyhtiön pihalla aikaa päihteitä käyttäen. Usein huoli koskee myös ympäristöön jätettyjä käyttövälineitä – mitä jos pihalla leikkivät lapset löytävät käytetyn ruiskun?
Lisääntynyt huumausaineiden käyttö kasvattaa huolta
On ikävää, että huumausaineiden käyttö on joskus näkyvää. Se ei ole toivottavaa kenenkään omilla kotirappusilla tai suojaisilla sisäpihoilla. Vaikuttaa siltä, että näkyvä käyttö olisi kesän aikana lisääntynyt Suomen suurimmissa kaupungeissa. Havaintoja tekevät niin ihmiset naapurustossamme kuin myös alueilla toimivat asunnottomuus- ja päihdetyön ammattilaiset, kuten esimerkiksi oman organisaatiomme jalkautuva työ, asumispalveluyksiköt ja päivätoiminnot.
Tilanne voi näyttäytyä huolestuttavalta monestakin eri syystä. Esimerkiksi jätevesitutkimuksen mukaan huumeiden käyttö on pitkällä aikavälillä lisääntynyt. Eri huumeiden käytössä ja niiden muutoksissa on alueellisia eroja. Huumeiden käyttö on keskimäärin yleisempää Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa.
Jätevesitutkimukset tarjoavat lähes reaaliaikaista tietoa jätevesiverkoston alueella tapahtuvasta huumeiden käytöstä. Tämä mahdollistaa huumetilanteen pitkäaikaisen seurannan ja yhden tavan tutkia väestötason huumeiden käyttöä, joka on muuten vaikeasti kartoittavissa.
Lisääntynyt huumausaineiden käyttö tuo mukanaan erilaisia haasteita ja lieveilmiöitä . Tieto oikeista toimintatavoista havaintoja tehdessä voi kuitenkin tuoda helpotusta huoleen.
Mitä tehdä, jos havaitsee näkyvää huumausaineiden käyttöä?
- Soita hätäkeskukseen silloin, kun tilanteessa mahdollisesti tarvitaan ambulanssia tai virkavaltaa paikalle.
- Käy sanomassa asiasta itse, jos tilanne näyttää rauhalliselta. Voit pyytää ystävällisesti häiriön aiheuttajaa huomioimaan, että taloyhtiön piha ei ole sopiva paikka kyseiselle toiminnalle. Pääsääntöisesti ystävälliseen lähestymiseen reagoidaan ystävällisesti. Aina kuitenkin kannattaa arvioida tilanne etukäteen. Jos tilanne tuntuu pelottavalta tai alat miettiä hätäkeskukseen soittamista, niin silloin näin yleensä kannattaakin tehdä.
- Jos naapurustossasi on Sininauhasäätiö-konsernin toimintoja, voit ottaa yhteyttä myös meihin. Havaintosi ovat meille tärkeitä. Niiden avulla kehitämme naapurustotyötämme ja pyrimme heti reagoimaan tilanteen vaatimalla tavalla. Yhteydenottotapoja on monia: nettisivuiltamme löytyy yksiköidemme päivystävät puhelinnumerot sekä yhteydenottolomake. Parhaassa tapauksessa voimme saapua paikalle ja lähestyä ympäristössä oleilevia ihmisiä, olivatpa he asukkaitamme, palvelujemme käyttäjiä tai eivät.
Mitä tehdä, jos havaitsee käyttövälineitä ympäristössä?
- Ensinnäkin: kaupunkiympäristössä asuville lapsille kannattaa kertoa miten toimia, jos löytää ruiskun. Lapsille on hyvä painottaa, että ruiskuihin ei pidä koskea vaan asiasta on kerrottava aikuiselle.
- Tämä ohje voi tuntua haastavalta: jos löytäjä on aikuinen, ruisku tulisi kerätä talteen ja hävittää. Suojaudu pistolta esimerkiksi hanskoilla tai paperilla. Tartu ruiskuun aina muoviosasta. Älä koske neulaosaan. Voit hätätapauksessa hävittää ruiskun yleisjätteessä, mutta suojaa se tässä tapauksessa suljetulla astialla. Tarkoitukseen sopii mikä tahansa rasia, muovipullo tai tölkki, joka tulee sulkea korkilla tai teipillä. Parasta olisi kuitenkin toimittaa ruisku riskijäteastiaan tai lähimpään apteekkiin.
- Voit ilmoittaa myös käyttövälineistä Sininauhasäätiö-konsernin toimintoihin, jos sellaisia naapurustostasi löytyy. Teemme asumispalveluyksiköissä ja muissa toiminnoissamme naapurustotyötä, jonka tarkoitus on palvella kaikkia naapurustossa asuvia ja aikaansa viettäviä ihmisiä. Pyydämme naapurustoa ilmoittamaan havainnoistaan meille, jotta voimme esimerkiksi kohdentaa päivittäisiä ympäristökierroksia sinne, missä niitä erityisesti tarvitaan. Ympäristökierroksilla siistitään lähiympäristöä sekä kohdataan ympäristössä aikaansa viettäviä ihmisiä.
Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, haluan muistuttaa: me kaikki olemme ihmisiä huolimatta vallitsevasta elämäntilanteestamme. On merkitystä, millaisin termein asioista puhutaan. Esimerkiksi narkomaani-sana on leimaava ja vahvistaa huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvaa stigmaa. Parempi ilmaisu on huumeita käyttävä ihminen. Kun puhumme yksilöistä tai ihmisistä, huomioimme ihmisen päihteiden käytön taustalla, emmekä näe häntä pelkästään päihteiden käytön kautta.
Olemme oikealla tiellä, kun ymmärrämme, että kukaan ei ole valinnut päihderiippuvuutta. Kyseessä on sairaus, johon ensisijaisesti tarvitaan apua ja huolenpitoa, ei rangaistuksia.
Kirsi Veijola
Naapurustotyön asiantuntija
Sininauhasäätiö
Lähteitä ja lisätietoa:
- Termit haltuun! (Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto)
- Jätevesitutkimus: väestötason huumeiden käyttö (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL)
- Lisätietoa Sininauhasäätiön naapurustotyöstä
- Asumispalveluyksiköittemme osoitteet ja päivystysnumerot
- Löytyikö maasta huumeruisku? Toimi näin. (Vantaan Sanomat)
#Blogit
#naapurustotyö
#Vastuullisuus