7.9.2023

Millaista on talousjohtaminen Sininauhasäätiössä

Blogit
Talousjohtaja Topi Hevonoja, valokuva.

Olemme maamme suurimpia asunto ensin -toimijoita ja teemme vaikuttavaa työtä asunnottomuuden poistamiseksi. Toteuttaaksemme tehtäväämme meidän on varmistettava hyvä ja kestävä talous.

#Blogit

Kun kerroin kavereille ja työtutuille, että siirryn seuraavaksi Sininauhasäätiölle töihin, tuli monille ensimmäisenä mieleen downshiftaus. Tuntui, että kaikilla oli mielessä työpaikka, jossa ei tarvitse välittää taloudesta, eikä muutenkaan asioihin tarvitse panostaa samalla tavalla kuin perinteisessä yritysmaailmassa. Kuinka väärässä he olivatkaan.

Oikeastaan ainoa, missä mielikuva osui hieman oikeaan, oli talouden rooli. Yksinkertaistaen suurin merkittävin tekijä ei ole osakkeen omistajan hyödyn maksimoinen, vaan säätiön tarkoituksen toteuttaminen. Mutta, ilman hyvää ja kestävää taloutta on lähes mahdotonta toteuttaa säätiön tarkoitusta, jolloin kannattavuus ja talouden johtaminen ovat edelleen merkittävässä roolissa.

Meidän rahoittajamme vaativat erittäin tarkkaa raportointia niin toiminnan kuin talouden osalta.

Säätiöitä on tietenkin erilaisia ja tapoja niiden tarkoituksen toteuttamiseen on monia. Kuitenkin viimeisten vuosien aikana säätiöihin kohdistuvat rajoitukset ovat merkittävästi tiukentuneet. Tämä on asettanut toiminnan lisäksi myös talousosastolla merkittävästi enemmän hommia.

Meidän rahoittajamme, kuten STEA, ARA ja ESR, vaativat erittäin tarkkaa raportointia niin toiminnan kuin talouden osalta. Voisinkin vitsailla, että Sininauhasäätiöön kuuluva Sininauha Oy, jonka liikevaihto on lähes 20 miljoonaa euroa vuositasolla, on talouden raportoinnin näkökulmasta paljon helpompi kuin huomattavasti pienempi säätiö.

Downshiftaus ei ainakaan Sininauhasäätiössä onnistu. Olemme muutamassa vuodessa lähes kaksinkertaistaneet konsernin liikevaihdon ja henkilöstömäärän. Tämän lisäksi olemme panostaneet tiedolla johtamiseen, asuntojen hankintaan, viestintään, laatuun, asiakastyöhön, koulutukseen ja moneen muuhun asiaan.

Henkilökohtaisesti voin siis suositella hyppäämään säätiömaailmaan.

Talousjohtaja
Topi Hevonoja

Sininauhasäätiö-konserni on arvopohjainen asunnottomuuden ja päihdetyön asiantuntija. Konsernin muodostavat vuonna 1957 perustettu yleishyödyllinen säätiö sekä asumis- ja päihdepalveluita tuottava Sininauha Oy. Meillä työskentelee noin 235 alansa ammattilaista usealla paikkakunnalla: pääkaupunkiseudulla, sen kehyskunnissa sekä Turun ja Tampereen alueella. Olemme Sininauhaliiton jäsenjärjestö, ja Sininauha Oy:llä on Yhteiskunnallinen yritys -merkki.