8.2.2024

Lakimuutos vaikeuttaa asunnottomien palveluiden saantia

Blogit
Henkilö nojaa pöytään kasvot peitettynä asumispalveluyksikkö Pessissä

Heinäkuussa 2023 voimaan tullut lakimuutos toi muutoksia hyvinvointialueilla järjestettäviin päiväkeskuspalveluihin. Vastuu siirtyi hyvinvointialueille, joilla ei ole tällä hetkellä tarjota vastaavia palveluita yhtä joustavasti.

#Blogit

#naapurustotyö

#Illusia

Lakimuutoksen mukaan hyvinvointialueen on järjestettävä päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päiväkeskuspalvelua, jossa perustarpeisiin vastaamisen lisäksi tarjotaan sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä oikeus asioida nimettömänä.

Tarjolla olevat palvelut kuitenkin kaventuivat, ja muutoksen tuulet puhalsivat kolmannen sektorin järjestämiin päiväkeskuspalveluihin. Mahdollisuutta suihkuun, vaatteiden pesuun ja lepoon ei enää ole, sillä ne kuuluvat nyt hyvinvointialueen järjestettäväksi.

Näistä yksi oli Helsingin Vallilassa toiminut Sininauhasäätiön matalan kynnyksen päiväkeskus Illusia, jossa palveluiden sisällöt, aukioloajat ja nimi muuttuivat.

Entisen päiväkeskuksen toiminta jatkuu Café Illusiana, jonka palvelut ovat edelleen suunnattu erityisesti asunnottomille, asunnottomuusuhan alla eläville ja aktiivisesti päihteitä käyttäville täysi-ikäisille.

Tällä hetkellä viikonloppuisin auki olevaa paikka ei enää ole. Jäljelle jäävät kadut, kauppakeskukset, asemat ja muut julkiset paikat.

Tarjolla on ollut helmikuun alusta alkaen ryhmätoimintaa, ohjausta palveluihin, tukea erilaisiin asioihin, kuten asumiseen liittyviin kysymyksiin sekä erilaisia vertais- ja vapaaehtoistyön mahdollisuuksia. Lisäksi arkiaamuisin on tarjolla pientä syötävää, kuten puuroa ja kahvia.

Illusia on ollut vuosien ajan ainoa paikka Helsingissä, jossa asunnottomuutta kokevat, joilla on monenlaisia päihde- ja mielenterveyshaasteita, ovat voineet viettää aikaansa myös viikonloppuisin. Viikonloppuisin asiakkaita kävi keskimäärin 100 päivässä.

Tällä hetkellä viikonloppuisin auki olevaa paikka ei enää ole. Jäljelle jäävät kadut, kauppakeskukset, asemat ja muut julkiset paikat.

Jokaisella tulisi olla paikka, jonne mennä, jonne hän on tervetullut. Palveluita tarvitsevat ihmiset eivät häviä, vaikka heille suunnatut palvelut katoaisivat. Mitä ahtaammalle ajetaan heikoimmassa asemassa olevat ihmiset, joilla on usein vakaviakin fyysisiä ja psyykkisiä haasteita, sitä enemmän ongelmia on se aiheuttaa sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla.

Palveluita, joissa on mahdollisuus suihkuun, vaatteiden pesuun ja lepoon on vähemmän kuin aiemmin.

Helsingistä löytyy hätämajoitusten lisäksi – joissa kaikki asunnottomat eivät suinkaan yövy – erittäin niukasti pyykinpesu- ja suihkumahdollisuuksia asunnottomien määrään nähden. Osa palveluista on vain helsinkiläisten käytettävissä. Entisen päiväkeskuksen asiakaskunta on kuitenkin kautta-aikojen koostunut myös ulkopaikkakuntalaisista.

Asunnottomien, asunnottomuusuhan alla elävien ja aktiivisesti päihteitä käyttävien ihmisten parissa kymmenen vuotta työskennellyt Café Illusian tiimiesihenkilö Niina Arola kertoo nähneensä vuosien aikana perustarpeiden toteutumisen tärkeyden.

”Jos ei ole nähnyt, mikä muutos yksilössä tapahtuu, kun hän saa ravintoa ja lepoa, peseytyä ja puhtaat vaatteet ylleen, verrattuna siihen, kun on nälkäinen, väsynyt ja likainen, ei tiedä kuinka järisyttävän suuri tuo ero on.”

Tällä hetkellä palveluita, joissa on mahdollisuus suihkuun, vaatteiden pesuun ja lepoon on vähemmän kuin aiemmin. Huoli päiväkeskuksessa käyneistä ihmisistä on ilmeinen. Kun ihmisellä on nälkä, hän on väsynyt, kylmissään ja pinna kiristyy. Kun suihkusta on kulunut kauan aikaa, ja vaatteetkin haisevat, karisee viimeinenkin ihmisyyden tunne.

Palveluissa tapahtuneet muutokset tulevat näkymään eri alueilla koko kaupungissamme.

Nykytilanne ei ole tarkoituksella se, mikä se on. Lakimuutoksella haetaan hyvää, mutta valitettavasti monia haasteita on tullut jo vastaan. Haastavinapa lienee se, että tämän kaltaisille palveluille on vaikeaa löytää tiloja. Ei ole itsestäänselvää, että päiväkeskus olisi tervetullut naapurustoon.

Saimme viimeinkin viime viikon lopulla hyviä uutisia. Itäkeskuksen Symppis on saanut uudet tilat, joissa toiminta aloitetaan huhtikuussa.

Joulukuussa kiinni menneen Symppiksen puuttuminen huomattiin myös Kontulassa, jossa toimii toinen Itä-Helsingistä löytyvä Symppis.

Kontulan asukkaat eivät kirjelmöineet päättäjille siitä, että palvelut haluttaisiin alueelta pois, vaan siitä, miten tärkeinä palvelut naapurustossa nähtiin. Naapurusto peräänkuulutti yhteisvastuuta ja toivoi useita pienempiä sekä laajasti auki olevia palveluita eri puolille Helsinkiä.

Palveluissa tapahtuneet muutokset tulevat näkymään eri alueilla koko kaupungissamme.

Muutokset palveluissa voivat näkyä naapurustossa, mutta varmaa on se, että muutokset näkyvät palveluita käyttäville ihmisille.

Kaikessa on lopulta kysymys siitä, että jokaisella pitää olla oikeus inhimillisyyteen. Me toivomme, että hyvinvointialueelle saadaan mahdollisimman pian kattavasti asunnottomuutta kokevien tarpeisiin vastaavia palveluita, joissa ihmiset voivat tulla kohdatuksi ihmisinä, eivätkä vain haasteidensa summana.

Kirsi Veijola
Naapurustotyön asiantuntija

Niina Arola
Tiimiesihenkilö, Café Illusia