22.8.2024

Lähellä luontoa

Blogit
Toimintaterapeutti Maria Rentola istutustöissä Ruusulankadulla

Kun luontolähtöistä toimintaa käynnistetään Sininauha Oy:n asumispalveluyksikössä, keskiössä on luonnon lisäksi ihminen. Sekä talon asukas että työntekijä, joille molemmille luontoelementtien läsnäolo on tapa rauhoittua ja panostaa hyvään vuorovaikutukseen äärimmäisen haastavassa ympäristössä.

#Blogit

#asunnottomuus

#Strategia

#Asiakastyö

Talossa asuu 92 asukasta. Aulassa on jatkuva kuhina. Osa ei viihdy omassa kodissaan, koska yksinäisyydessä ahdistus pahenee. Moni kokee epävarmuutta: puhelinta ei ole, on nälkä, pitäisi saada jostakin rahaa, olisi kysyttävä neuvoa hakemuksen täyttämiseen tai lääkärikäynnin varaamiseen. Milloin olikaan seuraava kokoontuminen? Voitaisiinko jutella juuri nyt?

Talossa on 18 työntekijää vastaamassa kysymyksiin, tukemassa asukkaita ja auttamassa eteenpäin. Jokainen heistä tietää, että tilanne voi muuttua silmänräpäyksessä. Keskustelut keskeytyvät usein, ovet paukkuvat, asukkaan huolten kasautuessa tunteet kuumenevat. On oltava jatkuvassa toimintavalmiudessa.

Ruusulankadun asumispalveluyksikössä sekä asukkaat että työntekijät ovat jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa. Kuormitus on suuri. Tämä tiedostetaan myös organisaatiotasolla, aina strategiasta käytännön toimintaohjeisiin: henkilöstö on koulutettu traumainformoituun työotteeseen. Siinä keskeinen asia on polyvagaalinen malli. Tällä tarkoitetaan autonomisen hermoston jakaantumista kolmeen hierarkkiseen osaan, jotka ovat sosiaalinen liittyminen, taistele tai pakene -tila ja lamaantuminen.

Toimintaterapeutille asiakkaan ylivirittyneen hermoston rauhoittaminen on olennaista, jotta asukas pystyy toimimaan ja sisäistämään kuulemansa. Toisaalta se liittyy myös omaan työkykyyn: ohjaustilanteissa sekä työntekijän että asukkaan on tunnettava olevansa turvassa.

Vihreä Veräjä – auki uusille mahdollisuuksille

Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -toiminta tähtää tasavertaisten luontokokemusten tarjoamiseen ja luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen. Tänä vuonna Luontolähtöisen toiminnan -kehittämismatkalle valittiin mukaan 10 järjestöä. Sininauha Oy valittiin mukaan ainoana yrityksenä toiminnan yleishyödyllisen luonteen ansiosta.

Luontolähtöisen toiminnan painopisteet liittyvät meillä ensisijaisesti kuntouttavaan työhön asukkaiden hyväksi, mutta uskomme menetelmien auttavan myös työntekijöitä.

Ohjaustilanne levottomassa aulassa on erilainen kuin ohjaustilanne vaikkapa lähiluonnossa kävellessä. Tai aistihuoneessa, jossa keho kenties rauhoittuu erilaisten aistikokemusten kautta parempaan vuorovaikutukseen.

Kehittämismatkamme on vasta alussa, mutta näen luontoperustaisissa menetelmissä paljon mahdollisuuksia. Saamme kuukausittain lisätietoa ja uutta materiaalia Sininauhaliiton Vihreä Veräjä -toiminnan kehittäjiltä. Ensimmäisissä ideointipajoissa on virinnyt keskustelua aistihuoneen lisäksi viherseinän rakentamisesta, eläinvierailijoista, ja omaohjaaja-työskentelystä Ruusulankadun lähiluonnossa.

Haastatteluiden kautta on jo kerätty arvokasta kokemustietoa. Eräs työntekijä kertoi, miten haastavaa yksikön sisällä oli saada kontaktia erääseen asukkaaseen, mutta yhteisellä kävelyllä lähipuistossa asukas alkoi puhua ja tehdä havaintoja ympäristöstä. Näin työntekijä jakoi hyvän luontokokemuksen asukkaan kanssa.

Luonnon äärellä olemme vertaisia; luonto vahvistaa ja rauhoittaa meitä kaikkia.

Monet työntekijät ovat sanoittaneet hienosti luonnon merkitystä oman jaksamisen ja stressinpoiston kannalta: voimavara, lohtu, elpyminen, maadoittuminen, puhdistautuminen, ilo. Näiden kuvausten myötä oma uskoni luontoperustaisen työn merkitykseen on vahvistunut.

Opinnäytetyö antaa tekemiselle raamit

Edelliset kuvaukset saimme opinnäytetyötä tekevän Mona Åhmanin ansiosta. Hänen panoksensa luontoperustaisen toiminnan kehittämisessä on tärkeä. On ollut ilo kuulla, että myös Mona on kokenut työn mielekkääksi juuri Ruusulankadun asumispalveluyksikössä. Täällä työstä todella hyötyvät sekä asukkaat että työntekijät. Lisäksi organisaation strategia ja käytännön vastuullisuustoimet tukevat ajatustamme luontoperustaisen työn merkityksestä.

Alustavasti keväällä 2025 julkaistava opinnäytetyö antaa luontoperustaiselle toiminnalle selkeät raamit. Monan toteuttamat asukkaiden ja työntekijöiden haastattelut osallistavat ja sitouttavat ihmisiä toimintaan. Luontotoiminnan vuosikello taas ohjaa työtä käytännössä.

Luontoperustaisessa toiminnassa panostamme vahvasti osallistamiseen.

Juuri avoimen keskustelun, yhteisen pohdinnan ja osallistamisen kautta on mahdollisuus onnistua. Toiminnan tulisi olla meille kaikille voimavara ja mahdollisuus. Myös Sininauhaliiton Vihreän Veräjän asiantuntijat painottavat luontoperustaisen toiminnan tallentamista ja avoimuutta. Kokemukset halutaan saada kaikkien hyödynnettäviksi.

Jotta luontolähtöisestä toiminnasta tulee osa olemassa olevia kuntoutustoimintoja, ensimmäinen askel on otettu. Seuraavissa askeleissa ensiarvoisen tärkeää on luontotoiminnan vaikuttavuuden ymmärtäminen, jotta sekä asukkaat että työntekijät sitoutuvat menetelmiin käytännössä.

Luontolähtöisen toiminnan -kehittämismatkassa mukana ovat toistaiseksi lähinnä Ruusulankadun ja osin Somixin asumisyksikkö. Kun uutinen ”pilottihankkeesta” julkaistiin säätiön sisäisessä viestinnässä, kiinnostusta osoitettiin muistakin asumispalveluyksiköistä. Se tuntui tärkeältä.

Jaamme hankkeesta lisätietoa toiminnan edetessä. Avoin keskustelu, jatkuva kehittäminen ja kehittyminen on meille osa vastuullisuutta.

Maria Rentola
toimintaterapeutti, Sininauha Oy
Sininauha Oy:n Luontolähtöisen toiminnan kehittäjä

Haluatko osallistua? Olemme saaneet jo lahjoituksina tarvikkeita esimerkiksi Somixin viherseinän rakentamiseen. Jatkossakin otamme kiitollisina vastaan multaa, kasveja ja puutarhatarvikkeita.

Kiinnostaako Sininauha Oy:n luontolähtöinen työ sinua? Toiminta perustuu Green Care –menetelmiin, joissa luontoympäristön tuottamia hyvinvointivaikutuksia käytetään edistämään ja ylläpitämään ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä.

Otathan rohkeasti yhteyttä kirjoittajaan (etunimi.sukunimi@sininauhakoti.fi), mikäli haluat kysyä työstämme lisää. Kerromme luontoperustaisen työmme etenemisestä myöhemmin verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää Sininauhaliiton Vihreän Veräjän toiminnasta

#Blogit

#asunnottomuus

#Strategia

#Asiakastyö