28.9.2023

Kengät kulkemassa ei minnekään

Blogit
Tennarit syksyisellä kadulla

Suomessa on 815 koditonta nuorta, jotka kulkevat kengissä, joilla ei ole määränpäätä. Katu ei ole koti -kampanjassa autetaan näitä nuoria kulkemaan kohti valoisempaa tulevaisuutta.

#Blogit

#Katu ei ole koti

Kengät symbolisoivat monissa kulttuureissa sosiaalista vaurautta. Kalliit ja hyvin valmistetut kengät yhdistetään korkeampaan yhteiskuntaluokkaan. Kengät suojaavat jalkoja ympäristöriskeiltä ja näin ne antavat käyttäjälleen suojaa ja turvallisuutta. Kengät ovat välttämättömyys kävelylle ja matkustamiselle, joten ne symbolisoivat myös ihmisen elämänmatkaa ja polkua, jota hän kulkee.

Tässä kiireisessä maailmassa, jossa jokainen kulkee omaa polkuaan uppoutuneena omaan arkeensa, on helppo jättää huomaamatta ne, jotka hiljaa kamppailevat löytääkseen paikkansa maailmassa.

Nuori tyttö, jonka sydän on täynnä unelmia ja jonka kenkäpari on jo paremmat päivänsä nähneet, on vain yksi niistä 815 kodittomasta nuoresta, jotka kulkevat kengissä, joilla ei ole määränpäätä.

Tytön tarina on muistutus siitä, miten helposti kuka tahansa voi joutua kodittomaksi.

Kun kuljemme kaupungin kaduilla, kohtaamme usein tämän tytön kaltaisia henkilöitä, jotka näyttävät sulautuvan kaupungin vilinään. Heidän tarinansa jää piiloon yhteiskunnan välinpitämättömyyden alle.

Tyttö on yksi unohdettu, jonka kuluneet kengät kulkevat ei minnekään ja kantavat hänen elämänpolkunsa kamppailujen arpia. Tytön matka kodittomaksi oli kaukana omasta valinnasta. Elämän arvaamattomat käänteet johtivat hänet tilanteeseen, jossa hänellä ei ollut paikkaa, jota kutsua kodiksi. Tytön tarina on muistutus siitä, miten helposti kuka tahansa voi joutua kodittomaksi.

Tytön kengistä on tullut hänen elämänmatkansa symboli. Aikoinaan tukevat ja luotettavat, nyt kuluneet ja kolhiintuneet kengät heijastavat hänen elämänsä kokemuksia. Jokaisella askeleella kengät kertovat tarinaa lukemattomista kilometreistä, joita on kävelty etsiessä suojaa, ruokaa ja toivoa.

Kodittomuus ei ole oma valinta, vaan monien ikävien elämäntapahtumien ja traumaattisten elämänkokemusten seurausta.

Tyttö on kuitenkin sinnikkyyden symboli. Hän ei ole halua luovuttaa maailmassa, joka usein sulkee silmänsä kodittomuudelta. Hän ilmentää ihmisen kykyä sopeutua, kestää ja selviytyä, vaikka elämä olisi antanut syitä luovuttaa.

Me elämme yhteisessä maailmassa, jossa tytön kaltaisten ahdinkoa ei pidä katsoa ohi. Tarvitaan myötätuntoa, ymmärrystä ja inhimillisyyttä jokaista kadulla kulkevaa koditonta kohtaan. Heistä jokaisella on oma tarinansa ja ihmisarvonsa elämäntilanteesta huolimatta.

Yhdessä voimme rakentaa yhteiskunnan, jossa ei ketään jätetä vaeltamaan ilman, että määränpäänä on koti.

Kodittomuus ei ole oma valinta, vaan monien ikävien elämäntapahtumien ja traumaattisten elämänkokemusten seurausta. Yhdessä voimme ojentaa auttavan kätemme, osoittaa myötätuntoa ja rakentaa maailmaa, jossa jokaisella on koti ja kengät, jotka kulkevat kohti valoisampaa tulevaisuutta.

Tule mukaan Katu ei ole koti -kampanjaan 6–8.10. joko lahjoittamalla tai jakamalla kampanjasivua. Jokainen teko on tärkeä.

Osallistu kampanjaan kampanjasivulla katueiolekoti.fi.
Katso ennakkoillan live stream YouTubessa perjantaina 29.9. klo 19–20.

Vapaaehtoistoiminnan ja varainhankinnan päällikkö
Soile Bar-Yosef