4.4.2024

Joka päivä on hyvä päivä ympäristökierrokselle

Blogit
Henkilö kerää roskia luonnosta

Jos asut jonkin asumispalveluyksikön lähellä tai olet kulkenut yksikön ohi, olet saattanut nähdä ihmisiä liivit päällä ja roskapihdit kädessä. Tämä kertoo, että meneillään on ympäristökierros, yksi merkittävimmistä naapurustotyön tehtävistä.

#Blogit

#naapurustotyö

Ympäristökierroksilla siistitään lähiympäristöä, kuten kerätään roskia ja käyttövälineitä. Lisäksi ympäristökierroksilla käydään kysymässä alueen yrittäjien kuulumisia. Kierroksilla tapahtuu usein myös kohtaamisia naapureiden kanssa. Ympäristökierroksia tehdään viikoittain, monessa yksikössä päivittäin. Vantaalla sijaitsevassa asumispalveluyksikkö Sahapuistossa ympäristökierroksia tehdään useampi kerta päivässä.

Vuonna 2023 kehitimme ympäristötyöstä raportointia, mikä tarkoittaa sitä, että maaliskuussa käyttöön otetun naapurustotyön seurantalomakkeella kerättiin talteen kierrosten lukumäärä ja havainnot kierrokselta. Raportoinnin yhteenveto osoittaa, että vuoden aikana Vantaan Sahapuiston asumispalveluyksikön ympäristössä kierroksia on tehty 596, joista asukkaita mukana on ollut 260 kierroksella ja työntekijöitä 382. Se on melkoinen määrä.

Niinpä päätin jutella niiden kanssa, ketkä kierroksia tekevät, ja juttuseurakseni sain ympäristökierroksia tekevät asukkaat Laten ja Jarmon sekä yksikön päällikön Juuso Junttilan.

Ainakin kierros päivässä, mielellään enemmänkin.

Sahapuistossa ympäristökierrosten tekeminen on koko yhteisön asia. Kierroksia tehdään 2–3 päivässä ja niitä tekevät kaikki, niin asukkaat, työntekijät kuin yksikön päällikkö. Sininauhalla naapurustotyön motto ympäristökierroksista kuuluukin; ainakin kierros päivässä, mielellään enemmänkin.

Se, miksi Sahapuiston asumispalveluyksikössä on päädytty useampaan kierrokseen päivässä, löytyy yksinkertainen syy: naapurustosta alkoi kuulua syksyllä viestiä erityisesti läheisellä ostarilla aikaansa viettävistä ihmisistä. Alueen Facebook-ryhmissä tapahtumat liitettiin usein asumispalveluyksikköön ja asukkaisiin. Silloin yksikön päällikkö päätti, että ympäristökierroksia tehdään kolme kertaa päivässä ja suunta on erityisesti lähellä sijaitseva ostoskeskus.

Yksikön päällikkö Juuso Junttila kertoo, että ympäristökierroksilla on ollut selkeä merkitys. Tilannetta naapurustossa on saatu rauhoitettua paljon.

Tilanne, missä nyt ollaan, on vaatinut pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä. Naapurustotyö ja erityisesti ympäristökierrokset on oltava rakenteissa ja työtä on johdettava, jotta siitä tulee todella osa arkea. Kun tilanne ja naapuruston huoli alueelta tuli tietoomme, teimme aiheesta asukkaille tiedotteen, jossa ilmoitimme, että henkilökunta tulee jatkossa käymään ostarilla säännöllisesti.

Juuso juttelee ostarilla aikaansa viettävien ihmisten kanssa, olivatpa he Sahapuiston asukkaita tai eivät.

Myös Juuso on osallistunut kierroksien tekemiseen. Hän kertoo, että kierroksilla naapurustolta saatu palaute on ollut pääosin hyvää. Juusoa naurattaa, kun mieleen muistuu kerta, jolloin joku on huudellut hänelle, että kannattaisi lopettaa huumeiden käyttö. Juuso juttelee ostarilla aikaansa viettävien ihmisten kanssa, olivatpa he Sahapuiston asukkaita tai eivät.

Ympäristökierroksia tekevä asukas Late kertoo, että kierrokset ovat hänelle mieluisaa tekemistä ja että niiden tekemisellä on merkitystä. Kierroksia tehdään läpi vuoden, eikä säällä ole väliä, sillä Laten mielestä ympäristökierroksia on mukava tehdä. Ympäristöstä ja luonnosta huolehtiminen kun on niin tärkeää, että hän kerää roskia, vaikka ei olisi edes ympäristökierroksella. Erityisesti Latea harmittaa, jos ympäristöstä löytyy käyttövälineitä, sillä hänen mielestään niiden jättäminen ympäristöön on edesvastuutonta.

Late on asunut Sahapuistossa 2 vuoden ajan ja viihtyy hyvin. Ennen Sahapuistoon tuloa hän oli asunnottomana, koska pitkäaikainen asuminen kaupungin vuokra-asunnossa päättyi elämän kriisiytyessä. Parhaimmillaan Late on tehnyt ympäristökierroksia 2–3 kertaa viikossa, valitettavasti viime aikoina vähän vähemmän, koska hänen jalkansa on ollut kipeä ja kävely hankalaa.

Jos ihmiset lähestyvät Latea, palaute on yleensä positiivista. Kerran joku kuitenkin kysyi, että varastaako hän asfalttia. Tuo kommentti lähinnä huvitti Latea. Onneksi reaktiot kierroksilla ovatkin yleensä jotain muuta, vaikkapa peukku merkiksi hyvästä duunista.

Ympäristökierros, se on parasta PR:ää.

Olin kuullut, että Sahapuistossa asukkaat täyttävät itse naapurustotyön seurantalomakkeita. Latea hymyilyttää, kun kyselen, miten hän täyttää seurantalomakkeita, koska hänen mukaansa teknologia ei kuuluu hänen vahvuuksiinsa. Hän kertoo, että ohjaajat kyllä auttavat ja jokainen tehty kierros raportoidaan toimiston tabletilla.

”Ympäristökierros, se on parasta PR:ää”, sanoo Jarmo, toinen asukas, kun aloitan keskustelun mainitsemalla naapuruston. Jarmo on tyytyväinen siihen, että ympäristökierroksia tehdään. Itse hän tekee niitä niin paljon kuin vain vuoroja saa varata.

Jarmo kertoo, että nykyään kierroksista kerätään tietoja paljon tarkemmin kuin aiemmin. Ennen kirjattiin vain, että tehty on. Nykyään työntekijät haastattelevat ja täyttävät raportin. Se on Jarmon mielestä hyvä asia, varsinkin, jos kerättyä tietoa hyödynnetään. Esimerkiksi Jarmon havainto on, että käyttövälineitä löytyy tosi harvoin, mikä tietenkin kannattaa kirjata.

”Ei ne vehkeet kuulu ympäristöön”, toteaa Jarmo.

Kierroksilla on selkeästi hyvä vaikutus ympäristöön ja ympäristökierrokset koetaan merkityksellisiksi.

Jarmo sanoo, että hän on saanut positiivista palautetta ympäristökierroksilla. Mieleen tulee, että tarjosipa joku kerran tupakan palkkioksi.

Ympäristökierrokset ovat tärkeä, näkyvä ja konkreettinen tapa tehdä naapurustotyötä. Se on keino olla näkyvillä ja läsnä naapurustossa. Kierroksilla on selkeästi hyvä vaikutus ympäristöön ja ympäristökierrokset koetaan merkityksellisiksi.

Juuso kokoaa hienosti, että silloin kun naapurustotyö ei ole jotain extraa, joka tuntuisi lisätyöltä ja vähempiarvoiselta, se onnistutaan juurruttamaan arkeen parhaiten. Naapurustotyötä kannattaa siis tehdä yksikön näköisesti.

Kiitos Sahapuiston asukkaat ja henkilökunta!

Kirsi Veijola
Naapurustotyön asiantuntija