24.5.2024

Harjoittelijasta palvelualuepäälliköksi – Johanna Helander löysi intohimon työhönsä kohtaamisista

Uratarinat
Palvelualuepäällikkö Johanna Helander

Johanna Helander valmistui parturikampaajaksi ja toimi alan yrittäjänä neljä vuotta. Pian hän kuitenkin huomasi, että kampaajan työssään häntä kiinnosti enemmän ihmiset kuin hiukset.

#Uratarinat

Johanna Helander toimii palvelualuepäällikkönä Sininauha Oy:n kotiin vietävissä palveluissa. Hän aloitti työt kyseisissä tehtävässä viime vuoden lopulla. Alun perin konsernin palvelukseen hän päätyi sosiaalialan työharjoittelun myötä vuonna 2014.

”Kun pohdin sitä, että miksi olen tänne jäänyt, niin kyllä se kantaa sinne harjoitteluni työhaastatteluun. Olin heti vaikuttunut siitä tavasta, miten täällä välittyy kohtaamisen merkitys ja ihmisistä välittäminen. Täällä voi aidosti olla oma itsensä.”

Kokemus ei välttämättä kerro kaikkea

Tasaisin väliajoin vaihtuneet työroolit ovat antaneet Johannalle erilaisia näkökulmia työhön. Hän työskenteli opiskeluaikoina asumisohjaajana Pessin, Ruusulankadun ja Sahapuiston yksiköissä.

Keikkatöistä hän siirtyi vuonna 2015 palveluohjaajaksi Ruusulankadulle, ja sieltä syksyllä 2017 Pessiin palveluvastaavaksi esihenkilötehtäviin. Sittemmin hän on työskennellyt yksikönpäällikkönä ja nyt palvelualuepäällikkönä.

”Olen saanut koko ajan mahdollisuuksia kehittyä, oppia uutta ja haastaa itseäni. Olen todella kiitollinen siitä luottamuksesta mitä olen saanut. Välillä sitä miettii, että miten tähän nyt onkaan päästy. Aika menee hurjan nopeasti, ja koko ajan on menty eteenpäin.”

Kokemus on opettanut Johannalle itsevarmuutta toimia työssä. Vaikka kokemusta on kertynyt, on hän kuitenkin sitä mieltä, ettei se välttämättä määritä henkilön osaamista täysin, vaan halu oppia ja kohdata ihmisiä. Näitä ei välttämättä pelkästään kokemus tuo. Hän on tavannut paljon loistavia ohjaajia, jotka ovat vasta uransa alussa.

Johannan mukaan on tärkeintä olla avoin, nöyrä ja innokas oppimaan. Jos on joustava ja antaa itsestään jotain, saa siitä myös itse takaisin.

Työn monipuolisuus ja merkityksellisyys ovat rikkautemme

Työnantaja on tarjonnut tukea ja koulutusta Johannalle alusta asti. Hän opiskeli hiljattain työn ohella johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

Hän on innostunut talouden kehittämisestä, ja haaveilee oman osaamisensa kehittämisestä sen suhteen tulevaisuudessa. Talous ja liiketoiminnan kehittäminen on hänen työnkuvassaan isossa roolissa.

Johanna kertoo, että parasta hänen työssään on sen merkityksellisyys ja tunne vaikuttavuudesta. Hänelle arvopohja on iso sisäisen motivaation herättäjä, joka auttaa jaksamaan. Työssä on tärkeää löytää ilo pienistä asioista ja onnistumisista.

Hän nostaa esille myös yhteishengen ja luotettavat työtoverit. Tällaisissa tehtävissä kollegoiden merkitys korostuu. Heidän kanssaan on selvitty erilaisista tilanteista ja tapahtumista ja tehty vaikeitakin päätöksiä. Päätöksien kanssa ei ole tarvinnut jäädä yksin.

”Monipuolisuus on meidän rikkautemme. Missään tehtävässä ei ole kahta samanlaista päivää. Vaihtuvat tilanteet ja haasteet pitävät työn kiinnostavana.”

Arvojen mukaista työtä

Johannan mukaan Sininauhasäätiö-konsernin arvot ja välittäminen eivät ole vain korulauseita. Ne näkyvät konsernin arjessa siinä, miten työntekijät kohtaavat toisiaan.

Arvot näkyvät myös Johannan työssä päivittäin. Hänestä on tärkeää, että halutaan luoda toivoa ja nähdään se synkänkin tilanteen keskellä. Uskotaan, että asioihin ja tilanteisiin löytyy ratkaisuja.

”Asiakaskuntamme on sellaista, joka ei saa arvokasta kohtelua siinä määrin, kun kaikkien pitäisi saada. Me aidosti välitämme, ja heistä tulee meille todella tärkeitä. Meillä ei katsota ketään ylhäältä alaspäin.”

Viestinnän harjoittelija
Annabel Klubb